A Google megveheti a Motorola szabadalmait

Mind az európai, mind az amerikai hatóságok bejelentették, hogy rendben lévőnek találták a Google-Motorola szerződést, így a Google megkapta a végső jóváhagyást, hogy 12,5 milliárd dollárért megszerezze a Motorola mobilos üzletágát. Ugyanakkor a felügyelő szervezetek azt is közölték, hogy a jövőben folyamatosan figyelemmel kísérik majd, hogy a Google a birtokába jutott távközlési szabadalmakat elfogadható árakon licenceli-e a gyártóknak. Az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma azt is közölte tegnap, hogy az Apple vezette iparági konzorcium is megszerezheti a csődbe jutott kanadai telekommunikációs vállalat, a Nortel Networks szabadalmait, valamint az Apple-nek engedélyezték egy szabadalmi csomag megvásárlását a Novelltől is.

Hirdetés

Egyöntetű a szaksajtóban az vélemény, hogy a Google csakis azért adott ilyen hatalmas összeget a Motorola-üzletágért, hogy hozzájusson a mintegy 17 ezer szabadalomhoz, illetve 7500 alkalmazott szabadalomhoz, mert így segíteni tudja az androidos készülékeket gyártókat a köztük és az Apple között kialakult nagyszabású szabadalmi háborúban.

Az EU részéről még maradtak bőven aggodalmak az Google felvásárlási akciója miatt, hiszen az amerikai cég a felvásárlás lezárása után a mobiltelefonos iparág egyik legnagyobb szabadalmi gyűjteményével rendelkezik majd. Ezért is ígérik a további ellenőrzést, ugyanis Joaquín Almunia, az unió versenyügyi biztosa tart attól, hogy a Google visszaél a szabadalmak birtokában a helyzetével. A cégek előzetes ígéreteit megvizsgáló amerikai hatóságnak is vannak hasonló aggályaik a Google-lal kapcsolatban, míg az Apple, illetve a Microsoft esetében úgy vélik, ők kellő biztosítékot adtak arra, hogy nem lesznek visszaélések.

A Google-Motorola fúziót még nem hagyták jóvá mindenütt, Kínában, Tajvanon és Izraelben várhatóan a közeljövőben döntenek róla.

Azóta történt

Előzmények