A Microsoft kiakadt a Motorolára

A Microsoft panaszt nyújtott be az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai főigazgatóságához a Motorola Mobility és annak új tulajdonosa, a Google ellen. A szoftvervállalat szerint a mobiltelefonokat és tableteket gyártó amerikai cég egyes szabványos videotömörítéssel kapcsolatos szabadalmainak használati jogáért irreálisan magas árat követel, és így próbálja meg riválisai piaci pozícióit gyengíteni.

Hirdetés

Amint az egy, a Microsoft vezető jogásza, Dave Heiner által írt blogbejegyzésből kiderül: a Motorola a Windowst futtató PC-k, az Xbox játékkonzol és más termékek forgalmazásának betiltását kezdeményezte a kérdéses szabadalmak jogosulatlan felhasználása miatt. Ezek a szabadalmak az interneten nézhető videókban vagy a Blu-ray filmekben általánosan használt H.264 videótömörítési eljárásra vonatkoznak. Ez nemzetközi szabvány, mely a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) irányítása mellett iparági szereplők összefogásával készült el.

Az ilyen alapvető szabványokhoz nélkülözhetetlen szabadalmak licencelését szabályozzák annak érdekében, hogy az azt használni kívánó piaci szereplőket ne tudják a szabadalombirtokosok versenyellenes módon kizárni. Ezért a szabványhoz szükséges szabadalmak használatát tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (ún. FRAND) feltétekkel kötelesek biztosítani azok tulajdonosai.

A Microsoft állítása szerint a Motorola ettől elzárkózik, és irreálisan magas árat kér a H.264-ben érintett 50 szabadalma után. Egy 1000 dolláros notebook után például – írja Dave Heiner – 22,50 dollár licencdíjat kellene fizetni a Motorolának, miközben a szabványhoz nélkülözhetetlen további 2300 szabadalom felhasználásáért az azokat birtokló, de FRAND-feltételeket támasztó 29 vállalatnak összesen 2 centet.

„Képzeljük el, mi történne, ha minden vállalat a Motorola példáját követné! A Windows több mint 60 szabványt követ, egy PC pedig több mint 200-at támogat. Ha minden vállalat a szabványokhoz nélkülözhetetlen szabadalmaiért olyan árat kérne, mint a Motorola, a szabadalmak költsége meghaladná a PC, a tablet, az okostelefon és más készülékek minden egyéb költségét” – figyelmeztet a jogász. Heiner rámutat arra is, hogy a Microsoft, az Apple és a Cisco nemrég bejelentette: ilyen szabadalmak alapján nem fognak forgalmazást betiltó végzéseket kezdeményezni, de sajnálatos módon ehhez a mozgalomhoz a Google nem csatlakozott.

Az okostelefon-piaci szereplők között kirobbant szabadalmi háború kapcsán az érdeklődés homlokterébe került FRAND-feltételeket újabban élénk figyelemmel kíséri nemcsak Brüsszel, de az amerikai igazságügyi minisztérium is.

Előzmények