Újabb IBM-szabadalmakat szerzett meg a Google

A Google karácsonyi ajándékként 217 szabadalommal lepte meg magát, melyeket az IBM-től szereztek meg. A szabadalmak igen sok területet fednek le, de a Google+ fejlesztése miatt a legérdekesebb közülük egy, mely egy ún. szemantikus közösségi hálóra vonatkozik.

A cég szabadalomvadászata egyébként tavaly erősödött fel jelentős mértékben, mivel a védett technológiák miatti háború az Android térnyerésével párhuzamosan fokozatosan eszkalálódott, 2011-et akár a szabadalmi perek évének is hívhatnánk. A joggal panaszkodó okostelefongyártók a Google szemére hányták, hogy magukra hagyja őket a szabadalmi perekben, és a cég úgy reagált, hogy ezrével vásárolt szabadalmakat, például a Motorola mobilos üzletágának felvásárlása mögött is azt sejtik az elemzők, hogy a 12,5 milliárd dolláros felvásárlás valódi oka vállalat birtokában lévő 24 ezer szabadalom megszerzése volt.

Az említett IBM-szabadalom (US Patent 7.865.592) címe: „Szemantikus hálózatok használata egy közösségi hálózat kialakításánál”. A meglehetős általánosságban megfogalmazott leírás szerint körülbelül arról van szó, hogy egy adott technológiával sikeresen ki lehet elemezni egy közösségi oldalon a felvitt tartalmak alapján a felhasználók érdeklődési köreit, abból a célból, hogy megállapítsák, hogy ki mihez ért igazán, miben „szakértő”, miben nagyobb a tájékozottsága, mint az átlagnak. Ezeket az információkat később fel lehet használni szolgáltatásokra, mondjuk egy olyanra, amit tanácsadó-keresésnek hívhatnánk: ha az egyik felhasználónak egy adott ügyben szüksége lenne tanácsra, de az ismerősei körében nincs, aki értene hozzá, akkor egy speciális kereséssel maga az oldal vezetné el olyanokhoz, akik valószínűleg tudnak segíteni.

Azóta történt

  • IBM szoftvereken oktatnak a Károly Róbert Főiskolán

    A felsőoktatási intézmény megállapodott az IBM Magyarországgal a gazdaságinformatikus-képzés támogatásáról.

  • A Google megveheti a Motorola szabadalmait

    A felügyelő hatóságok aggodalmaikat fejezték ki, de a további kontrollt hangsúlyozva engedélyezték a Motorola mobilos üzletágának felvásárlását.

  • A Microsoft kiakadt a Motorolára

    A vállalat szerint ha a Google tulajdonába került cég elvei általánosak lennének a piacon, a készülékek árának nagyobb részét a szabadalmi díjak tennék ki.

Előzmények