A Google kábele megérkezett Japánba

A FASTER nevet kapott tenger alatti kábel munkálatai fontos mérföldkőhöz érkeztek: a múlt héten elérték a japán partokat, ahol kis ünnepséget rendeztek a tiszteletére, amikor Simában kiemelte a tengerből az impozáns látványt nyújtó kábelvéget, majd a sintó vallás szerint imádkoztak a projekt sikeréért.

Google - FASTER
[+]

A főképpen a Google által finanszírozott projekt keretében az eddigi legnagyobb kapacitású összeköttetés jön létre az amerikai kontinens és Ázsia között: a jövőre üzembe helyezendő, 9000 kilométer hosszú kábel kapacitása 60 terabit lesz másodpercenként. Létrehozásában a Google mellett japán KDDI, a szingapúri SingTel, a Global Transit of Malaysia, illetve a China Telecom Global alkotják az építési konzorciumot.

Google - FASTER
[+]

Ahogy a kábelfektetés indulásakor, tíz hónappal ezelőtt az IT café is megírta, a 300 millió dollárba kerülő új kábel végpontjai az USA-ban San Francisco, Los Angeles, Portland, Oregon és Seattle lesznek, Japánban pedig Csikura és Sima. Ez utóbbiakat a jövő hónaptól kezdődő munka során összekötik már meglévő rendszerekkel, hogy tovább javítsák a régióban az internet minőségét.

Azóta történt

  • 1926. október 31.

    Indiában megszületett Narinder Singh Kapany (ਨਰਿੰਦਰ ਸਿੰਘ), aki már amerikai fizikusként lett ismert, és akit a szakmában az optikai kábellel történő adattovábbítás megalkotójának tartanak. Természetesen ő is csapatban dolgozott, de kutatásai létfontosságúak voltak abban a folyamatban, amelynek során a modern optikai kábelek felhasználását a mai szintre fejlesztették.

Előzmények