Már készül a Google Glass utódja

Még igazán el sem indult a Google Glass (várhatóan igen sikeres) karrierje, kutatók már azon dolgoznak, hogy egy hasonló tudású, ám nem ennyire feltűnő és esetenként kényelmetlen eszközt fejlesszenek ki, mégpedig kontaktlencse formájában – mutatta be az eddigi eredményeket az MIT Technology Review.

 

 

A kutatást több intézményben végzik, köztük van a Samsung két fejlesztőcsapata is. Az Ulszani Műszaki Egyetemen Jang-Ung Park vegyészmérnök irányítja a munkát, ők egy saját fejlesztésű lágy lencsére szereltek egy fénykibocsátó diódát (LED-et), a lencse anyaga egy átlátszó, jó vezetőképességű, rugalmas matéria, mely grafénből és ezüst nanoszálakból épül fel. A Nano Letters tudományos lapban közzétett eredményeik szerint az emberéhez hasonló felépítésű szemmel rendelkező nyulakon tesztelték az eszközt, és mindeddig nem tapasztaltak káros hatást, vagyis a (nyúl)szem jó reagált a lencsére.

A kutatók a továbbiakban szeretnék a lencsét mindarra képessé tenni, amit a Google Glass, vagyis egy viselhető számítógép tud. Ehhez még sok munka szükséges, hiszen a mostani lencsés „kijelző” még csak egy képpontot képes kezelni, de az alapelvet már kidolgozták, erre a technológiai alapra már lehet építkezni.

Előzmények