Nem ismerheti fel az arcokat a Google Glass

Amióta az Explorer programba bejutott Glass tulajdonosok elkezdték aktívan használni és próbálgatni a Google világszerte nagyon várt eszközét, egyre többen adnak hangot adatvédelemmel kapcsolatos aggályaiknak is. Bár a mai telefonokkal is nagyon egyszerű szinte bárkiről fotót vagy videót készíteni a beleegyezése nélkül, a Glass ezt még könnyebbé teheti. A legtöbben azonban nem a titokban készített felvételek, hanem az arcfelismerő funkcióval felvértezett alkalmazások lehetősége miatt aggódnak. Bár a Google még nem kínál a fejlesztőknek arcfelismerő funkcióra használható API-t, az amerikai Lambda Labs már kiadta erre a célra kifejlesztett API-ját.

Hirdetés

Nyolc amerikai kongresszusi képviselő néhány hete levelet írt Larry Page-nek, a Google elnök-vezérigazgatójának, amiben az eddig elérhetőnél több információt kértek az eszköz adatvédelemmel kapcsolatos működéséről, és külön kitértek az arcfelismerés kérdésére. Las Vegasban a kaszinótulajdonosok körében már felmerült, hogy tiltsák majd a Glass viseletét létesítményeikben, Nyugat-Virginiában pedig már hoztak is egy törvényt, mely tiltja a viselhető számítógépek használatát járművezetés közben.

A Google a felmerülő kérdésekre válaszolva pénteken közölte, hogy az eddigi évekhez hasonlóan addig nem engedélyezik az arcfelismerést a termékeiben, amíg az ehhez szükséges adatvédelmi eljárások nincsenek készen. Ezzel összhangban, egyelőre semmilyen arcfelismerő funkciót használó alkalmazást nem fognak engedélyezni a Glasson.

A cég ezzel egy időben a Glass fejlesztői szabályzatát is módosította, melyben tiltja a kamera vagy a mikrofon azonosítási célokra történő használatát.

Az arc, hang, szöveg- és tárgyfelismerés a Google hatalmas adatbázisával és keresési technológiájával összekötve hatalmas lehetőségeket rejt magában, de a Google-nak a Glass minden bizonnyal rengeteg plusz munkát ad majd az adatvédelem terén. Az is valószínű, hogy a kezdeti időszakban – amíg ki nem derül, hogy ténylegesen mit is lehet elérni a Glass használatával – állami, intézményi, sőt létesítményi szinten is korlátozásokkal kell majd számolniuk a Glass viselőinek.

Azóta történt

Előzmények