Megváltó lehet a Google, ha akarja

A Google pénteken rövid közleményben jelentette be, hogy lezárult az On2 Technologies tavaly megindított felvásárlásának folyamata, s 124,6 millió dollár vételár kifizetése után a videotömörítési technológiákat kínáló cég (ügyfelei közé tartozik a Skype, a Nokia, a Sony és az Adobe is) szabadalmaival együtt a Google tulajdonába kerül.

A bejelentés után a Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation – FSF) nyílt levélben fordult a Google-hoz, melynek veleje a levélhez fűzött bevezetőben található: a felvásárlás után „…a Google-nak lehetősége van arra, hogy szabad videoformátumokat és -szabványokat vezessen be, s megszabadítsa a webet mind a Flashtől, mind a jogvédett H.264 kodektől”.

Az indoklás szerint páratlan lehetőség adódik a Google előtt: egyrészt övék a világ legnagyobb videomegosztója, a YouTube, emellett egy kiváló, magas minőségű videokodek, a VP8 jogaival is rendelkeznek, így óriási lépés lenne, ha erre építve felszabadítanák a VP8-at, s ezzel véget vetnének a jogvédett formátumok és szabványok miatti háborúskodásoknak, problémáknak. Ám ez csak akkor lenne működőképes, ha a felszabadítás azzal járna együtt, hogy a YouTube is áttér erre a technológiára, hiszen ez a piac, ez a hatalmas számú felhasználó lenne a legalkalmasabb az új megoldás népszerűsítésére és terjesztésére.

Az FSF szerint egy ilyen lépésnek felmérhetetlen lenne a haszna: a nézők, a videók készítői, a szabad szoftverek fejlesztői, a hardvergyártók mind megszabadulnának a szabadalmi, díjfizetési és egyéb kötöttségektől. Emellett ha a YouTube az új HTML-szabványt és egy szabad formátumot preferál, akkor az felbecsülhetetlen mértékű ösztönzést adna a böngészők fejlesztőinek is, hogy egy globális és szabad technológiát támogassanak, s ezzel véget lehetne vetni a jogvédett Flash dominanciájának a világhálón – a gyakorlatban: nem lenne szükséges az Adobe megoldásait telepíteni a böngészőkbe. Ha elterjedne a nyílt formátum, akkor jelentősen lehetne mérsékelni a szabadalomsértési pereket, megkönnyebbülnének a fejlesztők, egységesebbé válna a web ezen része, mérséklődne a jelenlegi függőségi viszonyok száma.

„Most ti jöttök. Ha nem a fentiek szerint döntötök, akkor tudni fogjuk, hogy nem a felhasználói szabadság érdekel titeket, hanem a Google dominanciája. Mindannyian azt szeretnénk, ha helyesen cselekednétek. Legyen nyílt a VP8, s használjátok ezt a YouTube-on” – zárja enyhe agresszióval az FSF a nyílt levelet.

Azóta történt

Előzmények

  • Beperelték a Google-t a Zümm miatt

    Egy floridai joghallgató az amerikai felhasználók nevében komoly támogatással nyújtotta be keresetét, mivel úgy véli, hogy a Google megsértett több szövetségi törvényt is.

  • Adobe: Hibáztunk, sajnáljuk

    2008 szeptembere óta tudtak a Flash Playert érintő hibáról, mégsem piszkálták meg a szoftvert tizennégy hónapig. A termékmenedzser elismerte a felelősséget – és elnézést kért.

  • Ez még nem a G-drive, de már majdnem az

    A Google megkezdte a Chrome OS hátterének kiépítését, s hamarosan a nagy méretű tárhelyekre bármilyen fájl feltölthető lesz.