A Google átszabja az asztali Chrome felületét is

Hirdetés

A Google még 2014-ben, a szokásos fejlesztői konferencián jelentette be új dizájnnyelvét, a Material Designt, amely akkor a legújabb androidos rendszerben volt elérhető. Aztán ezt tavaly elérhetővé tették a weben is, és ígérték, hogy tovább terjeszkednek, de erre várni kellett. Ám a The Next Web felfigyelt arra, hogy felgyorsították a fejlesztést, és a Material Design hamarosan elérhető lesz a Chrome OS-ben, vagyis asztali környezetben is. A híradás szerint az 50-es verziótól jelenik meg az új UI – jelen pillanatban a gyorsan frissülő rendszerben a 48-asnál tartunk.

Első ránézésre alig tapasztalható változás a „klasszikus” Chrome-megjelenéshez képest, ám közelebbről megfigyelve látható, hogy gyakorlatilag az összes apró elem más kinézetet kap. De nem is az azért elsőre feltűnő „anyagszerű” megjelenés a fontos, hanem – ahogy a hwsw.hu kiváló elemző cikke bemutatta – az, hogy a webes felhasználásra kialakított Material Designt Lite-ot (MDL) kifejezetten tartalomnehéz oldalakhoz fejlesztette a Google, vagyis olyan felülethez, ahol szöveges, képi és videós tartalom is bőséggel található, a cég példája a marketingoldalak, szöveges cikkek és blogok, és a könyvtár minden elemében támogatja a reszponzív, tehát képernyőszélességtől függő layoutot (elrendezést) is.

Az eddig megismert változatok alapján az látszik, hogy még dolgoznak a megjelenésen, még nem minden elemében tökéletesen működő, még tesztfázisban van.

Azóta történt

Előzmények