A magyar hatóságok 2013 első felében sem kaptak adatokat a Google-tól

Egyre több adatkérés érkezik az amerikai kormánytól a Google-hoz, és a cég egyre többször utasítja el ezeket a kéréseket – summázható a vállalat tegnap kiadott átláthatósági jelentése.

Habár a jelentés globális, a hangsúly természetesen az amerikai adatkéréseken van, és a Google közölte, hogy ezek száma megduplázódott az elmúlt három évben. Új eleme a riportnak, hogy az amerikai adatkéréseket már kategorizálva közlik: a külföldi hírszerzési tevékenység megfigyeléséről szóló törvény (FISA), az úgynevezett Nemzetbiztonsági levelek (National Security Letter – NSL) alapján érkező kérések, illetve büntetőjogi kérelmek. Ám a FISA kategória üres, pontosabban kitakart, mivel a Google – és a hozzá hasonló cégek – egyelőre még nem tudták elérni, hogy a hatóságok engedélyezzék ezek közzétételét.

Számok

Néhány fontosabb adat: a 2009 januári-júliusi 3580 amerikai adatkérés helyett 2013-ban már közel 11 ezret kaptak ugyanebben az időszakban. Az USA kormánya több adatkérést küld a Google-nak, mint a vezető ötösből a többi négy ország (Brazília, Franciaország, India, Nagy-Britannia, Németország) együttvéve. Bár folyamatosan csökken a szám, a Google a fennálló törvények alapján az amerikai adatkérések 80 százalékát részben vagy egészben kénytelen teljesíteni.

Google

A Google nevében Richard Salgado jogi képviselő közölte, hogy nem elégedettek a jelenlegi állapottal, és el fogják érni, hogy még több adatot – pl. a FISA-ra hivatkozó kérések számát – hozhassanak nyilvánosságra.

A jelentés Magyarországra vonatkozó részében semmilyen lényegi változás nem látható: tavalyhoz képest némileg csökkent a kérések száma, de a Google – ahogy a 2009 óta vezetett kimutatásból látható – eddig még egyszer sem tett eleget ezeknek.

Google

Azóta történt

Előzmények