Továbbra is gondban a HTC

A sokak szerint a világ egyik jelenlegi legjobb okostelefonja, a csúcsmodell One sem hozta el a HTC-nek a várva várt megváltást. A tajvani gyártó pénteken tette közzé második negyedéves pénzügyi gyorsjelentését, és ez alapján a One gyakorlatilag csak arra volt elég, hogy a vállalat mérlege ne forduljon negatívba. Az egy évvel korábbi eredményekhez képest hatalmas csökkenés figyelhető meg, főként a profit zuhant óriásit – a tavalyi 245 millió amerikai dollárból idénre mindössze 42 millió dollár maradt, közel 2,4 milliárdos bevétel mellett.

Ahogy a HTC első negyedéves pénzügyi eredményeinek ismertetésekor már írtunk róla, a gyártó sokat csúszott a One piacra dobásával, ami hiába kapott világszerte nagyon pozitív kritikát a szaksajtótól és a felhasználóktól egyaránt, a Samsung hatalmas marketingháttérrel megtámogatott Galaxy S4-ével szemben így esélye sem volt. További probléma, hogy az okostelefon-piac prémium szegmensében elfogyott az elmúlt években megfigyelhető lendület, a hardveres és szoftveres fejlődés nem akkora léptékű, hogy a drágább modellek tulajdonosait váltásra késztesse, a többi vásárló figyelme pedig az olcsó és középkategóriás készülékek felé fordult. A HTC pedig ezen a téren sem áll jól, a Facebookkal közösen nagy dérrel-dúrral beharangozott First lényegében megbukott, bár ez talán inkább köszönhető a Facebook Home-ot ostorozó negatív kritikáknak, mint magának a telefonnak.

HTC First
HTC First

Ha az idei első negyedévhez viszonyítjuk a mostani számokat, kicsit jobban fest a helyzet, hiszen 2013 első három hónapjában mindössze 2,85 millió dollár volt a cég nyeresége. Sőt, tovább javítja a képet, ha 2012 ünnepi időszakának eredményeivel is összevetjük 2013 második negyedévét: a szórakoztatóelektronikai eladások terén hagyományosan legerősebbnek számító hónapokban a mostaninál alacsonyabb, 33,2 millió dollár profitot ért el a HTC. A One piacra lépése májusban kiugróan éreztette hatását a cég bevételein, éves összehasonlításban ebben az évben messze az volt a tajvaniak legjobb időszaka (persze ez is nézőpont kérdése, hiszen az összehasonlítási alapként szolgáló előző év tavasza is jókora csökkenést mutatott).

Elemzők szerint a One-tól már nem érdemes további kiugró eredményt várni, elmúlt az az időszak, amikor a HTC-nek a nagy konkurensek nyomása nélkül volt lehetősége megismertetni a piaccal csúcsmodelljeit. Így a gyártó hiába is próbál építeni a pozitív kritikákra, a Samsung mindent letaroló reklámhadjárata ellenében képtelen felvenni a versenyt. További probléma, hogy egyre több pletyka lát napvilágot az ősszel várható olcsóbb iPhone-ról, ami szintén csökkenheti a HTC-k iránti érdeklődést, bár a One Mini és a One Max biztosan ad majd némi friss lendületet a szenvedő gyártónak, ám továbbra is kérdéses, e két újabb változat hoz-e majd trendfordulót.

HTC One
HTC One

A HTC-nek az sem könnyít a helyzetén, hogy az elmúlt néhány hónapban a cégvezetés több fontos posztján is változás történt, korábbi kulcsemberek sora hagyta el a tajvaniak hajóját. Sőt, már az sem zárható ki, hogy a közeljövőben maga Peter Chou, a vállalat elnök-vezérigazgatója is távozik székéből, a hírek szerint egy felsővezetői találkozón ígérte meg, ha a One nem lesz sikeres, lemond.

Azóta történt

  • Rekord bevétel és nyereség a Samsungnál

    A dél-koreai gyártó összességében minden eddiginél jobb eredményeket produkált, de legfontosabb részlege, az IT & Mobilkommuinkáció kevesebb profitot hozott, mint egy tavaly.

  • Még mindig nincs fordulat a HTC-nél

    Bár a tajvani gyártó a tavalyi év utolsó negyedévét nyereséggel zárta, az csak a Beats Electronics részvények eladásának köszönhető, üzemi szinten 52 millió dollár volt a veszteség.

  • A HTC továbbra is száguld lefelé a lejtőn

    Az egy évvel korábbihoz képest közel harminc százalékkal kevesebb pénz folyt be, de a cég optimista, az alsóbb kategóriákat célozzák meg.

Előzmények