Gigabites internetet kínál egy brit szolgáltató

Egy nemrég alakult brit internetszolgáltató szupergyors internetcsomagok bevezetését tervezi szeptembertől. A Hyperoptic kizárólag London és a nagyvárosok sűrűn lakott övezeteire, lakótelepekre, irodaházakra koncentrál, üzletileg ugyanis csak nagy előfizetői szám mellett lesz kifizetődő számára az infrastruktúra kiépítése.

A cég alapítói, Boris Ivanovic és Dana Pressman Tobak nem mondhatók tapasztalatlannak a távközlési ágazatban. 2004-ben ők gründolták a szigetországban elsőként 24 Mbps sávszélességű ADSL-csomagokkal jelentkező Be vállalatot, melyet másfél évvel az indulása után felvásárolt a Telefónica.

„Nem célunk a teljes országos lefedettség. E modell üzletileg nagy sűrűségű végfelhasználói pontokon működik, ahol egy üvegszál sok előfizetőt szolgál ki. Egy összefüggő telepen több mint 50 lakás, ez a mi célterületünk” – mondta a ZDNet-nek Ivanovic.

Ahogy az a nevéből is sejthető, a Hyperoptic nem a már elavult rézkábeles, hanem üvegszálas infrastruktúrára épít. Ha egy telepen az előfizetni akarók száma eléri a kritikus tömeget, a cég az épületekig saját optikai hálózatot húz ki, majd e csomópontokkal a lakásokat, irodákat vagy szintén optikai szálon, vagy gigabites Ethernet-kábelen kapcsolja össze. A cég a bérleti díjak minimalizálása és a hálózat kontrolljának megőrzése érdekében igyekszik elkerülni más infrastruktúrájának használatát, de erre esetenként szükség lehet – ismerték el.

Egyelőre három szimmetrikus – le- és feltöltési irányban azonos sávszélességet biztosító – csomagot hirdettek meg 20 és 100 megás, illetve 1 gigás maximális sebességgel. Az ígéretek szerint mindegyik konstrukció korlátlan adatforgalmat foglal magában, és forgalommenedzsmentet sem alkalmaznak. Az árakról egyelőre nem esett szó.

Azóta történt

Előzmények