500 gigabájt kapacitású optikai tárolót mutattak be

A ma kapható DVD lemezekkel azonos méretű digitális optikai tárolóeszközt demózott az amerikai General Electric világvállalat Global Research részlege. A tárolókapacitás bővülése annak köszönhető, hogy a korongra három dimenzióban, holografikus eljárással égetik rá az adatokat, vagyis az információtároláshoz a lemez teljes vastagságát kihasználják, nem csupán annak felszínét vagy felső rétegeit, ahogyan az a DVD- vagy a Blu-ray lemezek esetében történik. Habár a technológia egyelőre csak kísérleti fázisban létezik, a General Electric mérnökei úgy vélik, az úgynevezett mikroholografikus korongok- és lejátszók a jövőben biztos térnyerésre számíthatnak a piacon, hiszen ezek az eszközök visszafelé kompatibilisek lesznek a jelenleg alkalmazott CD-, DVD-, és Blu-ray technológiára épülő kellékekkel.

A lemezt elsősorban az adatarchiválásban utazó cégek piacára szánják, de a vállalat fejlesztői az otthonokban is el tudják képzelni a technológiát – ennek eléréséhez azonban először meg győzniük olyan cégeket, amelyek egyáltalán vállalkoznak a holografikus technológiával felvértezett eszközök legyártására.

Legutóbb tavaly nyáron adtunk hírt áttörésről az optikai adattárolás terén: a Pioneer akkor egy 400 GB-os kapacitású korongot demózott, viszont az nem holografikus eljárással készült, hanem a standard rétegelési elven.

Azóta történt

Előzmények