Szövegből videó – Bill Gates újra aktív

Bill Gates kilenc másik fejlesztővel közösen – köztük van a legendásan termékeny innovátor, a Microsoft korábbi technológiai vezetője, a Microsoft Research alapítója, Nathan Myhrvold is – nyújtottak be tavaly egy szabadalmi kérelmet, mely július végén vált nyilvánossá – írta meg a GeekWire.

Az alapleírás roppant tömör és lényegre törő: egy olyan technológia koncepciójára kérnek védelmet, mely képes nyomtatott szövegből képsorozatokat, esetleg videót készíteni. Az alkalmazás – vagy eszköz – beolvassa a szöveget, elemzi, értelmezi, majd automatikusan készít képsorozatot vagy mozgóképet, emellett lehetőséget ad a felhasználó általi testre szabásra, beállításra is.

video szöveg

Habár tíz ember jegyzi a szabadalmi kérelmet, nagyon valószínű, hogy az ötletgyárként és szabadalomgyűjtőként funkcionáló Intellectual Ventures ötletbörzéjén születhetett meg az elképzelés – ezt a társaságot is Nathan Myhrvold alapította, és 2011-re már egyike volt az USA öt legnagyobb szabadalmi portfólióval rendelkező vállalkozásának.

De mire is lenne használható egy ilyen alkalmazás/eszköz? A leírás szerint például az oktatásban jutna szerephez, ahol a sok diák számára nehéz szöveget képszerűen megjelenítve könnyebbé tenné az elsajátítást. Vagy egy másik ötlet a részletes leírásból: a testre szabhatóság lehetővé tenné például, hogy egy Shakespeare-dráma egy részletét képekben (vagy esetleg filmben) jelenítse meg a felhasználó, de úgy, hogy a szereplők ismerősei, családtagjai legyenek.

Meglátjuk.

Azóta történt

Előzmények