Fuccs a szamizdatnak

Az egész azzal kezdődött, hogy a kínai cenzori hivatal DNS-mérgezést hajtott végre a *edgecastcdn.net ellen, amelyik a világ egyik legnagyobb tartalomszolgáltatója (Content Delivery Networks, CDN), az EdgeCast elérését érinti. Kínában több száz weboldal és applikáció futott a cég felhőalapú szolgáltatásait használva. Aztán hirtelen jött a méreg (DNS poisoning), az oldalak pedig elérhetetlenné váltak.

A DNS Poisoning, vagy DNS gyorsítótár mérgezésnek is hívott jelenség a domainneveket IP-címekre fordító kiszolgálót támadja, a meghamisított adatokkal eltérítve az adott webcímekre kapcsolódni kívánókat. Ha a támadó az eltérített látogatókat az eredetihez hasonló külsejű oldalra viszi, akkor könnyen szerezhet belépési adatokat, egyéb információkat, az eredeti szolgáltatás függvényében, vagy akár annak egy új szolgáltatásaként bemutatva saját applikációját, stb.

Olyan szolgáltatások kerültek így blokkolásra mint a firefox kiegészítők (addons.cdn.mozilla.net), de a Drupal frissítések is csak kerülőúton érkezhetnek majd ezentúl (drupal.org), ahogy számos grafikus tartalomnak is búcsút mondhattak a kínaiak (Gravatar, Devianart). Az EdgeCast szolgáltatói oldalról november 14-én jelezte hogy problémáik vannak, de az első fertőzésekre utaló jelek már tizenkettedikén megjelentek.

A fentieken túl áldozatul estek a Sony Mobile globális és kifejezetten Kínára szabott honlapjai is, de blokkolták a speedtest.net oldalát is egy lépésből. Annyira sokan használták az EdgeCast szolgáltatásait, hogy felsorolni is lehetetlen szinte az érintetteket.

A Great Firewall célja az, hogy csak azokat a tartalmakat engedje be Kínába, amelyet a kormány és a cenzorok arra alkalmasnak tartanak. A most végül teljes blokkolást kapó EdgeCast felhőin számos olyan alkalmazás futott, amelyek "szabad internetet" juttatak a kínaiakhoz, emellett több, a kínai kormánnyal szemben kritikus hangvételű internetes lap és blog is használta a cég szolgáltatásait.

A kínai kormány lépése a fentiek ellenére is erős annak fényében, hogy az a Verizon vásárolta fel a közelmúltban az EdgeCastot, amelyik vezetőségében többen is érdekeltek más cégcsoportokban, melyek rendszeresen, sokat fektetnek be Kínában (Royal Dutch Shell, Proctor & Gamble, stb). De ha miattuk nem is, a rengeteg kínai szolgáltató miatt és a pont most megrendezésre kerülő World Internet Conference ideje alatt kivárhattak volna.

Azóta történt

  • A drónokat lelövik ugye?

    Kínában igen. Méghozzá akár két kilométeres távolságból is. A Kickstarteren eközben drónriasztóra is kalapoztak, mindeddig sikertelenül.

  • Az emberek szeretnek idegenek hívására ébredni

    Legalábbis annál jobban, mint hogy a vekker keltse őket. Ezért sok mindent bevállalnak, akár még másokat is felébresztenek. A kérdésekre válaszolgatók sokkal gyorsabban és könnyebben ébrednek fel, mint akik a csipogást választják.

  • Kína megtámadta a VPN-szolgáltatásokat

    A virtuális magánhálózatok használata már rég bosszantja a kínai vezetőket.

Előzmények