2018. január 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

A drónokat lelövik ugye?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Kínában igen. Méghozzá akár két kilométeres távolságból is. A Kickstarteren eközben drónriasztóra is kalapoztak, mindeddig sikertelenül.

Új őrületről írt tegnap a PROHARDVER!, egy olyan kickstarteres projekt kapcsán, amelyben önálló repülésre és akár azonnali facebookos videófeltöltésre is alkalmas, ZANO névre hallgató drónok sorozatgyártására kalapoznak. Az okostelefonnal vezérelhető apró quadrocopter ráadásul a gyűrődést is jól bírja.

Hi​rdet​és​

A hírhez kapcsolódó fórumban hamar felütötte a fejét a drónokkal kapcsolatos aggály, Duracellm... két anyagot is hivatkozott, ezek tartalmáról számolunk be most röviden. Az egyik ugyanis szintén kickstarteres projekt, még júniusban írt róla a The Verge.

Azokat célozta a kampány, akik nem kívánnak maguk körül röpködő és akár kémkedő, videózó drónokat. A PDDS (Personal Drone Detection System) riaszt, ha nagyjából 15 méteres közelségben megközelített bennünket egy rádióvezérelt apró légi jármű. A célt egyébként nem sikerült elérni, összesen 20 támogatóval 1 435 dollárt kalapozott össze az APlus Mobile a 8 500 dolláros célkitűzéssel szemben.

Nem lett meg rá a pénz
Nem lett meg rá a pénz

Duracellm... másik hivatkozása sokkal megdöbbentőbb: arról szól, hogy kínában sikeresen teszteltek olyan (uszkve) házi készítésű lézeres védelmi rendszert, ami kifejezetten drónokat támad meg, amelyek alacsonyan repülnek.

Az igazán elképesztő az, hogy 2 km-es körben, 500 méteres magasságig felderíti és 5 másodpercen belül meg is semmisíti a nem kívánatos repülő alkalmatosságokat. Fogalmazhatunk így, kijelentő módban, ugyanis az októberi tesztek során száz százalékos hatékonysággal mind a 30 ellene küldött drónt lelőtte. És tényleg csak négy feltételre van szükség:

  • 500 méteres magasság alatt repüljön
  • 2 kilométeren belülre kerüljön
  • 50m/s alatti sebességgel haladjon
  • 5 másodpercen keresztül folyamatos rálátás nyíljon

A szerkezet annyira mobil, hogy akár autóval is szállítható, mi több, akár autóra is szerelhető, ha az igények úgy kívánják. Mindezt a Kínai Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai tanszékének munkatársai érték el, akik jelenleg azon dolgoznak, hogy ilyen, csak még erősebb és nagyobb hatótávolságú védelmi rendszert építsenek.

Őszintén reméljük, hogy a rendszereket nem kell majd élesben használni, hanem valamilyen ésszerű szabályozással (akár az adatvédelmi hivatal által tett javaslat szerinti regisztrálással) elejét lehetne venni annak, hogy esetleg egy-egy magas labda, vagy ügyesebb trambulinos is veszélyben érezze magát.

Az ilyen hírek hallatán akaratlanul is a lövegtornyos játékok jutottak eszembe, illetve az az érzés, amikor a fejlettségi szint eljut oda, hogy a játékos kifejleszti a légvédelmi tornyot a bosszantó repülő ellenfelek hatékonyabb pusztítására.

Azóta történt

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.