Gates a világ a második leggazdagabb embere


William H. Gates

Még sosem volt annyi dollármilliárdos a világon, mint most – többek között ez derül ki a Forbes-nak a világ leggazdagabb embereit rangsoroló legfrissebb, tegnap publikált toplistájából. Az idén a magazin 1210 milliárdost számolt össze, 199-cel többet, mint egy évvel ezelőtt. A világ krőzusainak összesített vagyona a tavalyi 3,6 billió dollárról 4,5 billió dollárra nőtt, ami ugyancsak rekord a lista történetében.

A leggazdagabb ember a világon a távközlési iparban érdekelt, mexikói Carlos Slim Helú, akit Bill Gates, majd Warren Buffett követ a dobogón. Évek óta e három üzletember áll a lista élén, csak a helyezésük változik esetenként – jelenlegi vagyonuk rendre 70, 56, illetve 50 milliárd dollár. A top 10-ben az informatikai ipart Gatesen kívül Larry Ellison képviseli: az Oracle társalapítója és vezérigazgatója 39,5 milliárdos vagyonával az ötödik helyen áll.

Az idén bekerült a top 100-ba a Facebookot kitaláló Mark Zuckerberg, aki 13,5 milliárd dollárjával az 52. helyen végzett. Ő a második legfiatalabb milliárdos a listán, a nála kategóriákkal kisebb vagyont (2,7 milliárd dollárt) összegyűjtő egykori üzlettársa, Dustin Moskovitz ugyanis hat nappal fiatalabb nála.

A száz leggazdagabb üzletember között található még Larry Page és Sergey Brin, Jeff Bezos, az Amazon.com vezetője, Michael Dell, Steve Ballmer és Paul Allen is. Steve Jobs Apple-vezér 8,3 milliárd dolláros vagyonával a 110. helyet szerezte meg.

A listán szereplő gazdagok közül 648 gyarapította a vagyonát tavaly, 160 bukott belőle, 146 pedig szinten tartotta. Ami a kontinensek és országok szerinti megoszlást illeti: az Egyesült Államokban található a legtöbb milliárdos (413), majd Ázsia (332) és Európa (300) következik.

Azóta történt

Előzmények