Itthon is a YouTube a legnépszerűbb

A nethasználók 17 százaléka, csaknem 600 ezer ember töltött már le valamilyen fizetős online tartalmat, videomegosztásban pedig 20 százalékuk rendelkezik tapasztalattal – derül ki az NRC Piackutató és a TNS közös, 2008 második félévében, tízezer fő megkérdezésével elkészített Visitor Media Research felméréséből, amely a 14-69 éves hazai internetezőket vizsgálja.

Bár az egészen fiatal korosztályok, illetve a tizenévesek nethasználata meglehetősen sokrétű és aktív, az internetes fizetős tartalmak letöltésében nem ők járnak az élen. Az idősebb korosztályban is inkább a férfiak, mint a nők élnek ezzel a lehetőséggel; előbbiek 24, utóbbiak csupán 9 százaléka vett már igénybe ilyen szolgáltatást. A fizetős online tartalmak közül a számítógépes, illetve mobiltelefonos szoftverek azok, amelyekre a letöltők a legnagyobb arányban (64 százalék) költenek, zeneletöltésért 35, képért, illetve videóért 31 százalékuk fizetett már.

A világháló a kapcsolatok ápolásának fontos színterévé vált. Ha a felhasználók meg szeretnék egymásnak mutatni kedvenc zenéiket, klipjeiket, videóikat, sokszor az interneten keresztül teszik ezt. A VMR kutatása az internetezők videofeltöltési szokásait is vizsgálat alá vonta. A felmérés adatai szerint a 14-69 éves netezők 20 százaléka töltött már fel videót a világhálóra. Az audiovizuális tartalommegosztásban a 14-17 éves fiatalok járnak az élen; minden második ilyen korú internetezőnek van már e téren tapasztalata. Az ennél idősebb korcsoportokban az arány jelentősen alacsonyabb; a 18-29 évesek körében 25, a 30-39 évesek között 12 százalék azok aránya, akik töltöttek már fel online videót. A nemek arányát vizsgálva itt is a férfiak azok, akik aktívabbak ebben a tekintetben; míg körükben 26, addig a nők között 13 százalék azok aránya, akik kipróbálták már a tartalommegosztás e módját.

A legnagyobb videomegosztó, a YouTube a haza internetezők körében is vezet. Azoknak, akik töltöttek már fel audiovizuális tartalmat a világhálóra, 64 százaléka a YouTube-ot használta erre a célra. A mért megosztó szájtok közül a Videa a második legnépszerűbb; a célcsoport 16 százaléka veszi igénybe feltöltési céllal, 8 százalék használja az Indavideót, 6 százalék pedig a Google Videót (Ezt az oldalt a Google az idén „befagyasztotta”, ezért már hónapok óta nem lehet tartalmat feltölteni rá – a szerk.)

Azóta történt

Előzmények