Letölthető a Firefox 3 legújabb változata

A Mozilla – korábbi ígéretéhez híven – tegnap közzétette a Firefox 3 negyedik béta-verzióját, melyet még egy, előre nem tervezett ötödik is követni fog hamarosan.

A késlekedést a feltárt komoly hibák nagy száma indokolja, s ezt jelzi, hogy több mint 900 ponton alakították át a szoftvert az előző, a harmadik tesztverzióhoz képest. Igaz, ezek döntő része nem hibajavítás, hanem fejlesztés, melyek leginkább a felhasználói felületet, a memóriahasználatot érintik, illetve a felhasználók visszajelzései alapján hajtottak végre kisebb-nagyobb változtatásokat – például a sok panaszt követően szétválasztották az előző verzióban összekötött teljes oldalas nagyítást és a szövegnagyítást.

Megjelenésbeli újdonság, hogy a vistás téma kidolgozottabb lett, de apróbb változtatásokat a linuxos és a maces témákban is végrehajtottak. A fejlesztők tájékoztatója szerint a sebességen is sokat sikerült javítani, a jelenlegi változat a Zohón és a GMailen tesztelve kétszer olyan gyorsnak bizonyult, mint a Firefox 2 – köszönhetően a Firefox 3 projekt kiemelt céljának, a memóriaigény csökkentésének. A biztonsági és stabilitási változtatásokon kívül a béta 4 többek között támogatja a JavaScript 1.8-at, SQLite-alapú a könyvjelzők és az előzmények tárolása, webalapú a protokollkezelés, egy kattintással lehet elérni a tanúsítványokat, javítottak a jelszókezelésen és a tabkezelőn is.

Firefox 3

Azóta történt

Előzmények