Magyarország az élen a Firefox használatában

A francia XiTi Monitor nevű, az internetforgalmat elemző cég friss jelentése szerint a Firefox böngésző lassan, de folyamatosan növelte 2007-ben részesedését a böngészők piacán, mind stabilabban tartja második helyét, sőt bizonyos európai országokban esetleg áttörés is várható, mivel több helyen is a felhasználók közel 50 százaléka az Internet Explorer helyett Firefoxot használ internetezés közben.

Régiónk e szempontból élen áll Európában, mivel Finnországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon a netezők több mint 40 százaléka a Firefox mellett tette le a voksát.

Firefox Europe 2007

Az egész világot tekintve is tovább csökkent az Explorer részesedése, a tavalyi év végén az IE 66,1 százalékos, a Firefox 28 százalékos (az eddigi legmagasabb), az Opera 3,3 százalékos, a Safari pedig 2 százalékos szeletet tudhat magáénak a piaci tortából. A felmérés kimutatta azt is, hogy a Firefox-felhasználók 90 százaléka az újabb, a 2-s verziót használja, míg az IE-t használók több mint fele még a régi, a 6-os verziójú böngészőt futtatja gépén. A Wired értékelése szerint a Mozilla termékének népszerűségét és folyamatos térhódítását talán a nyílt forráskódú fejlesztés rugalmassága adhatja, például a nyelvi csomagok sokkal hamarabb készülnek el az önkéntesek segítségével, mint a Microsoft hivatásos fordítóinak munkaütemében, ráadásul a Firefox ebben már veri az Explorert, mivel több mint 40 nyelvi verziója van, szemben a konkurens 36 nyelvváltozatával.

Firefox world 2007

Az említett Wired ugyanakkor felhívta a figyelmet az esetleges módszertani hibákra is, mivel az Opera az orosz piacot illetően jogosnak tűnő panasszal élt a felmérés kapcsán.

Azóta történt

Előzmények