1943. február 4.

Megszületett Kenneth Thompson, aki 1969-ben az AT&T Bell Labs munkatársaként kollégájával, Dennis Ritchie-vel megírja a Unix – eredetileg Unics – operációs rendszert egy PDP-7-es számítógépen. A nevéhez köthető még a C elődjeként számon tartott B programozási nyelv és a Plan 9 elosztott operációs rendszer kifejlesztése is.


Dennis Ritchie és Ken Thompson (ülve) egy PDP-11 előtt (1972)

  • Kapcsolódó cégek:
  • AT&T

Azóta történt

  • 1955. március 8.

    A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) Doug Ross, a fejlesztői csapat vezetője a már négy éve működő Whirlwind számítógépen bemutatja a „Director tape” nevű megoldást, az operációs rendszerek egyik ősét. E fejlesztés nagy újítása az volt, hogy a mágnesszalagról az olvasók emberi beavatkozás nélkül, előre megírt utasítássorozatokat adtak a számítógépnek.

  • 1897. április 30.

    A londoni Royal Institution 1825-ben indított, legendássá vált rendszeres találkozóján, a Friday Evening Discourses nevű eseményen Joseph John Thomson, munkásságáért 1906-ban Nobel-díjat kapott fizikus bejelenti, hogy felfedezett egy elemi részecskét, melyet később elektronnak neveztek el.

  • 1941. szeptember 9.

    A New York állambeli Bronxville-ben megszületett Dennis MacAlistair Ritchie amerikai számítógéptudós. A UNIX kifejlesztésében Ken Thompsonnal együtt kulcsszerepet játszó Turing-díjas szakember az IT számtalan területén alkotott maradandót: a C mellett több programozási nyelv fejlődésére is nagy hatással volt, s elévülhetetlenek az érdemei az operációs rendszerek elméleti kutatásait illetően is.

Előzmények

  • 1970. január 1.

    Az egyezményes koordinált világidő (UTC) szerint e nap nulla órájától számítják az úgynevezett Unix-időt vagy POSIX-időt. A Unix-szerű operációs rendszerek mellett számos más alkalmazásban is használják.

  • A Unix megalkotói kapták az idei Japán-díjat

    Az alapítvány szerint Ken Thompson és Dennis Ritchie munkája kiemelkedő fontosságú az emberiség számára.