A Unix megalkotói kapták az idei Japán-díjat


Ken Thompson

A díjat kiosztó alapítvány döntése szerint idén két japán orvos-kutató mellett a Unix operációs rendszer két tervezője, Ken Thompson és Dennis Ritchie kapják meg a 600 ezer dolláros pénzjutalommal járó elismerést. A díjat 1985 óta ítélik oda azoknak, akik az alapítók szerint olyan tudományos, illetve technológiai eredményeket értek el, melyek segítették a békére és jólétre törekvő emberiséget.

Hirdetés

A Unix, illetve a párhuzamosan fejlesztett C programozási nyelv „különösen elősegítette az elmúlt négy évtizedben a fejlett számítógépes programok, hardverek és hálózatok létrehozását s megkönnyítette az internet megvalósítását” – áll a díjat adományozó bizottság indoklásában. Emellett azt is külön kiemelték, hogy milyen fontos volt a Bell Labs azon döntése, amikor 1975-ben, a nyílt forráskódú mozgalom, egy új számítógépes kultúra kezdetének idején a Unix hatodik verzióját elérhetővé tették az egyetemek és kutatóintézetek számára.


Dennis Ritchie

A Unix további sorsára nagy befolyással volt az, hogy a kaliforniai Berkeley Egyetem vált a program fejlesztésének egyik fontos központjává, s ennek eredménye lett többek között egy kiterjesztett változat, a Berkeley Software Distribution (BSD) kidolgozása – ennek kifejlesztésében többek között Bill Joy, a Sun Microsystems társalapítója is részt vett.

A két szakember 1969-ben kezdett el dolgozni a ma az Alcatel-Lucent tulajdonában lévő Bell Laboratóriumban a Unix operációs rendszer tervein, céljuk természetesen nem a Japán-díj volt, egyszerűen egy jó és hatékony szoftvert akartak írni, mely többet tud, mint az addigiak, emellett egyszerűbb és könnyen hordozható a számítógépek között.

Ken Thompson ma San Joséban él, a Google kiemelt státuszú mérnökeként dolgozik, Dennis Ritchie pedig számítástechnikai tanácsadó. A két kutató egyébként többször is kapott elismerést, például 1998-ban Bill Clintontól vehették át a technológiai fejlesztésért adományozott nemzeti érdemérmet.

Azóta történt

  • 1943. február 4.

    Megszületett Kenneth Thompson, aki 1969-ben az AT&T Bell Labs munkatársaként kollégájával, Dennis Ritchie-vel megírja a Unix – eredetileg Unics – operációs rendszert egy PDP-7-es számítógépen. A nevéhez köthető még a C elődjeként számon tartott B programozási nyelv és a Plan 9 elosztott operációs rendszer kifejlesztése is.