Fantomcégek a hazai Siemens körül

Két "médiaforgalmazásból" (azaz a Fedél Nélkül és a Flaszter című lapok terjesztéséből), illetve egyéb alkalmi munkákból tengődő hajléktalan cégvezetői karrierjéről tudósít a hvg.hu mai írása. A történetre akár legyinthetnénk is egyet – újabb fantomcégeket találtak a nyomozók, de ez most komolyabb esetnek tűnik: ismét gyanúba keveredett a hazai Siemens.

Egy budai presszóban találkozott először a két „vállalkozó” azzal a könyvvizsgálóval, aki később a fantomcégek alakítását és működtetését is szervezte, irányította. Az ügyvezetővé avanzsált hajléktalan férfiak feladata – mint a hvg.hu-nak elmondták – az volt, hogy adják a nevüket cégalapításokhoz, szignáljanak kitöltetlen szerződéseket, üres csekkfüzeteket, illetve írjanak alá „nagy bizniszek” lebonyolításához szükséges formanyomtatványokat.

A német nagyvállalat magyar cége a Nemzeti Nyomozó Iroda jegyzőkönyveinek tanúsága szerint projektmenedzseri feladatok ellátására szerződött a két hajléktalan cégével, nem is akármilyen feladatokra: az egyik kft.-t a Belügyminisztérium okmányirodai rendszerének kiépítésére kiírt több, egyenként milliárdos nagyságrendű pályázat projektmenedzsmentjével bízták meg, a másik társaság főként kórházi közbeszerzések tájékán segédkezett a Siemensnek orvosi műszerekkel kereskedni. Az előbbinek, az Euraction Service Kft.-nek együttműködési keretszerződése is volt a multival, számlájára a magyar leányvállalat rendszeresen utalt át komoly összegeket.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője a HVG kérdéseire csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy a hat cégből álló cégcsoport vezetői valóban hajléktalanok voltak. A fantomcégek bankszámláira összesen mintegy másfél milliárd forint folyt be. Arra a kérdésre viszont nem adott választ, hogy gyanúsítja-e a hatóság a magyar Siemenset is, és a vállalat sem reagált a gazdasági lap megkeresésére.

Azóta történt

Előzmények