Skype-os videohívás a Facebookon

Néhány nappal az után, hogy a közösségi piacra újra csak betörni akaró Google a Google+ szolgáltatásának meghívásos tesztjét elindította, a Facebook is jó előre és komoly reklámmal megtámogatott sajtótájékoztatót tartott, ahol három új terméket mutattak be: a videohívást, a csoportos chatet és a chatrendszer átalakítását.

A legnagyobb izgalmat természetesen az okozta, hogy a Microsoft által nemrég megszerzett Skype segítségével valósítják meg az ingyenes, natív videotelefonálási szolgáltatást, a tájékoztatón elhangzottak szerint féléves fejlesztés után. Tegnap óta egy rövid plug-intelepítés után egy „mini Skype-kliens” segítségével a böngészőből lehet videokapcsolatot létesíteni az ismerősökkel a Facebook oldalán. A szolgáltatást Mark Zuckerberg, a Facebook, illetve Tony Bates, a Skype vezetője együtt mutatták be a sajtókonferencián.

A szolgáltatás aktiválásához el kell látogatni a www.facebook.com/videocalling oldalra, ahol a folyamat elindítása után először ki kell választanunk egy elérhető chatpartnert, majd a felugró ablakban a videohívás ikont, erre kattintva elmenthetjük a plug-int telepítő fájlt, és ennek futtatása után a chatlistán az ismerőseinknél most már mindig ott szerepel a videohívás ikonja.

skype

skype

A Google+-hoz képest még némileg hátrányban van a facebookos megoldás, mivel itt nincs videokonferencia, ezzel szemben a Hangoutsban lehetőség van a maximum 10 fős képes csevegésre. Mark Zuckerberg az ezt firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a cégek tovább dolgoznak együtt a szolgáltatás fejlesztésén. Nem túl előnyös az a megoldásuk sem, hogy míg a szöveges chat a megnyitott böngészőablakban fut, addig a videó külön, mindig felül lévő ablakban, és ez kissé nehézkessé teszi a kezelését.

A szintén új funkcióként megjelenő csoportos csevegés egy kiegészítő telepítésével lehetséges. A chatablak áttervezése a felhasználó számára a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy az ablak mérete alkalmazkodik a böngésző ablakának méretéhez, illetve az online/offline mód, valamint az üzenetek jelzése is megváltozott.

A sajtótájékoztatón Zuckerberg büszkén közölte, hogy a Facebooknak már több mint 750 millió felhasználója van. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a Google-lal kapcsolatos kérdésekre nem válaszol, viszont utalt arra, hogy erre a dinamikusan bővülő piacra – melyről elmondta, hogy valójában az ő cége indította el a világtrendet – várhatóan mind több vállalat lép be, élesedik a verseny.

Azóta történt

Előzmények