Hirdetés

(Április 1.) Helyreigazítás az iWiW felvásárlásáról szóló hír kapcsán

Ma délután – április elseje lévén – megjelent egy álhír az IT café hasábjain, ráadásul kiemelve. Mi úgy gondoltuk, az iWiW felvásárlásáról szóló hír egyrészt rezonál egy régi pletykára, elvárásra, másrészt pedig a témát kicsit is ismerők számára teljesen világos, hogy beugratásról van szó.

Ám kiderült, hogy az érintett cégek nem így gondolják. Szerkesztőségünkhöz három e-mail is érkezett, melyek helyesbítést kérnek (követelnek).

Ezek közül az iWiW-et birtokló Magyar Telekomé, illetve a Facebook termékmenedzseréé nem okozott különös meglepetést: mindkét cég arra kért bennünket, hogy vagy közöljünk helyreigazítást, mely szerint szó sincs ilyen felvásárlásról, vagy pedig jelezzük egyértelműen, hogy tréfa az egész.

Amire azonban nem számítottunk: a Google magyarországi képviseletétől is kaptunk egy levelet az üggyel kapcsolatban. Őket ugyan meg sem említettük az álhírben, de mégis szükségét érezték, hogy reagáljanak. A cégtől magyarul és angolul is ugyanazt az üzenetet kaptuk. Itt a magyar változatot közöljük szó szerint:

„Tisztelt IT café szerkesztőség!

Néhány perce olvastuk az Önök hírét, melyben arról számolnak be, hogy a Facebook globális terjeszkedési projektje keretében elsőként a legnépszerűbb magyar közösségi oldalt, az iWiW-et vásárolná fel. Habár tisztában vagyunk azzal, hogy ez a tudósítás csakis az április elsején szokásos bolondozás része, arról nem vagyunk meggyőződve, hogy a kicsi magyar piacon jól informált újságírók ne tudtak volna arról, hogy a Google Inc. egy olyan projekten dolgozik, mely az egyik legnagyobb versenytársa, a Facebook érdekeit sérti. Biztos forrásból tudjuk, hogy Önök előtt nem ismeretlen a Google kooperációs ajánlata, melyet – több kelet-európai ország azonos profilú vállalkozásaihoz hasonlóan – cégünk az iWiW tulajdonosának tett ez év elején. Mivel ezek a szokásosnál is nagyobb méretű tranzakciók, melyek egy nagy, a jövő évben induló internetes szolgáltatás megteremtésének alapjait kívánják létrehozni, felháborodtunk a felelőtlen híradáson.

Kérjük, hogy hírüket vagy töröljék, vagy módosítsák szövegét.

Emellett mindenképp elvárjuk egy helyreigazító híradás megjelentetését.”

Az IT café megtette. A teljes, eredeti levél itt olvasható.

Előzmények