Ez durva – a Nagy Testvér a nyomtatónkat is figyeli

A San Francisco-i Electronic Frontier Alapítvány (EFF) kutatói sikeresen visszafejtették azt a kódrendszert, amelyet bizonyos színes lézerprinterek használnak, hogy apró sárga pöttyök formájában – eddig ismeretlen tartalmú – azonosítóadatokat helyezzenek el a nyomtatványokban – a felhasználok túlnyomó többségének tudta nélkül.

Tavaly év végén derült ki, hogy több nyomtatógyártó a legnagyobb csendben megállapodást kötött az Egyesült Államok titkosszolgálatával arról, hogy nyomtatóik a jövőben minden egyes nyomtatványhoz hozzáadnak egy olyan kódot, amelyek a nyomtatványok eredetének visszakövetését segítik elő. Eddig azonban nem volt információnk arról, hogy a kód milyen természetű adatokat tartalmaz.

Ma kiderült, a kódolt információ alkalmas arra, hogy személyesen is azonosítsa a felhasználót, hiszen a "nyomkövető pöttyök" a nyomtatvány elkészítésének dátumán és idején kívül a printer sorozatszámát is rögzítik.

Az EFF szakértői egyelőre csak a Xerox DocuColor nyomtatók által használt algoritmust fejtették meg, de biztosak benne, hogy a többi gyártó is hasonló adatokat kapcsol a nyomtatványokhoz. A Xerox korábban is elismerte, hogy elegett tett a kormányzat kérésének, és nyomtatóiba beszerelte a nyomkövető rendszert. A titkosszolgálatok azt fűzték hozzá, hogy csakis bűnügyi nyomozásokban használnák fel a technológiát – persze nincs az a törvény, amely meggátolná, hogy egy kormány visszaéljen a személyes információkkal, ha lehetősége van megszerezni azokat.

"Még csak nem is a nyomtatványok nyomonkövetése a legnagyobb baj" – fűzte hozzá Lee Tien, az EFF jogásza, – "hanem az, hogy ez az eset világosan mutatja, hogyan kötnek csendes paktumot a kormánnyal a cégek a magánéletünkbe való beférkőzésre, azáltal, hogy mindennapi használati tárgyainkat piszkálják meg, mint amilyen a nyomtató. A következő logikus kérdés: vajon hány hasonló megegyezés született már és születik a jövőben még más eszközök esetében?"

Nos, ez tényleg baromi jó kérdés...

* * *

Az IT.news a héten részletes beszámolóval jelentkezik a nyomkövető algoritmus működésének leírásával, valamint az érintett színes lézernyomtatók típusainak felsorolásával.

Azóta történt

Előzmények