Böngésszen egy 3D-s világban 2D-s weboldalakat!

A melbourne-i ExitReality szoftverfejlesztő cég olyan böngészőkiegészítővel lépett a piacra, mely a keresett weboldalakat egy háromdimenziós térben, egy szobában helyezi el, a felhasználót pedig – a hasonló virtuális világokban megszokott módon – avatarként jeleníti meg.

A cég alapítója, Danny Stefanic már 13 évvel ezelőtt kitalálta a program koncepcióját, s egy csapattal azóta dolgozott a megvalósításon. A szoftver maga jelenleg 3,5 megabájt méretű, s körülbelül 20 másodperc szükséges a telepítéséhez. A szolgáltatás használatához be kell jelentkezni – a regisztráció szinte azonnali, nem kell visszajelezni –, s ekkor egy komplett virtuális világba érkezünk, ahol a háromdimenziós böngészés csak az egyik lehetőség, ezen kívül minden olyasmi is megvan, ami egy ilyen helyen szokásos és kell az interaktivitáshoz, a többi felhasználóval való kapcsolattartáshoz.

Mivel a bejelentkezett felhasználó láthatja az azonos oldalt nézegető többi avatart is, ezért a fejlesztők arra számítanak, hogy a közös érdeklődésűek egymásra találhatnak. (Én a próba során néha-néha láttam egy másik avatart feltűnni, ám az elgondolkodtat, illetve nem világos, hogy például a Google oldalát egyszerre használó több millió felhasználót vajon hogyan tudnák kezelni?)

A Cnet szakírójától meglehetősen kemény kritikát kapott vállalkozás komoly versenybe szállt be. A 3D-s világok fejlesztése nagy fordulatszámon pörög, s ha az ExitReality közösségi része, mely semmi újdonságot nem hozott, talán rendben is van, a böngészés ilyen típusú vizualizációja engem roppant mód hidegen hagy.

Azóta történt

Előzmények