Kiterjedt kiberbűnözői hálózatot buktattak meg

Egy nemzetközi akció keretében a hatóságok tegnap egy kiberbűnözői csoport tagjait tartóztatták le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy e-mail fiókok feltörése útján pénzügyi csalásokat hajtottak végre Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Grúziában, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Összesen 49 embert vettek őrizetbe, 58 helyen tartottak házkutatást, és laptopokat, merevlemezeket, telefonokat, táblagépeket, hitelkártyákat, készpénzt, SIM-kártyákat, memóriakártyákat, hamis dokumentumokat, illetve bankszámlaadatokkal kapcsolatos iratokat foglaltak le. Az okozott kárt jelen pillanatban hatmillió eurónyira becsülik.

Az akciót az Europol kibervédelmi szervezete, az EC3 (European Cybercrime Centre) és az Európai Unió nemzetközi nyomozásokat koordináló ügynöksége, az Eurojust hangolta össze, és részt vettek benne az olasz, a spanyol, a lengyel, valamint a brit rendőrség illetékes ügyosztályai.

A hatóságok az elkövetés módjáról elmondták, hogy a bűnözők általában az úgynevezett man-in-the-middle támadással hatoltak európai közepes és nagyvállalatok rendszereibe, a szükséges információkat malware-rel és social engineering technikákkal szerezték meg. Ha már bejutottak az adatáramlásba vagy az e-mail fiókba, akkor keresték a pénzügyi adatokat. Ha találtak ilyet, akkor a kifizetéseket a saját bankszámlájukra irányították át, majd azonnal megindulta az eltüntetés és a pénzmosás folyamata.

Azóta történt

Előzmények