Európának nem tetszik az iTunes

Úgy tűnik, nem hiábavaló az európai fogyasztóvédők fellépése az Apple zeneboltjának felhasználást korlátozó digitális jogkezelő rendszere ellen, ugyanis az ügy felkeltette az uniós illetékesek érdeklődését is. Legalábbis ezt mutatja, hogy Meglena Kuneva, az Európai Bizottság (EB) fogyasztóvédelmi biztosa fontosnak tartotta a német Focus című hetilapnak adott interjújában megemlíteni, hogy itt valamit tenni kell. „Maga szerint rendben van az, hogy míg egy CD-t bármely CD-lejátszóval meg tudunk hallgatni, addig egy itunes-os dalt csak egy iPodon? Szerintem nincs rendben. Itt változásokra van szükség” – idézi a bolgár biztos szavait a Reuters.

A skandináv országok fogyasztóvédelmi szervezetei – akikhez időközben csatlakoztak a német és francia jogvédők is – már régóta sérelmezik, hogy az iTunes boltban vásárolt zenék felhasználását korlátozza az Apple. Norvégia januárban egészen odáig jutott, hogy ultimátumot intézett az amerikai vállalathoz: amennyiben az október 1-jéig nem törli el e korlátokat, pert indítanak ellene.

Az EB illetékes szóvivője a hírügynökségnek megerősítette, hogy Kuneva valóban így nyilatkozott, de egyben tompította a kijelentés élét azzal, hogy hangsúlyozta: ez a biztos magánvéleménye volt, nem a testület hivatalos álláspontja. A Reuters munkatársa szerint a fellépés hatékonyságának nem tesz jót, hogy eddig többnyire kizárólag fogyasztóvédelmi szervezetek foglalkoztak az üggyel, és nem a versenyügyi hatóságok.

Franciaországban egyébként már augusztusban hatályba lépett egy törvény, amely az Apple-t arra kötelezi, hogy lejátszójának és az iTunes zeneboltban kínált zenéknek kompatibiliseknek kell lenniük a konkurensek hasonló lejátszóival és szolgáltatásaival. Az iPod európai sikere azonban mindezek mellett töretlen, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban, Svédországban, Ausztriában és Dániában jelentős a lejátszó piaci részesedése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények