Másolásvédelem nélküli zenéket árul az Apple

Hirdetés

Az Apple megkezdte a másolásvédelem nélküli zenék árusítását iTunes zeneboltjában. Mivel csupán az EMI-jal sikerült megállapodni a DRM-mentes dalok terjesztéséről, egyelőre csak az e kiadóhoz tartozó zenekarok és előadók – többek között a Coldplay, a Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra és a Pink Floyd – alkotásainak egy része vásárolható meg az áruház iTunes Plus névre keresztelt szekciójában. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Apple-től vásárolt zenéket most először nem csak iPodokon lehet majd hallgatni.

A másolásvédelem nélküli zeneszámok darabja 1,29 dollárba kerül, 30 centtel többe, mint a védett muzsikák. A korábban vásárolt dalok szintén egyenként 30 cent, albumonként 3 dollár fejében cserélhetők le DRM-mentes verzióra. És noha az mp3 helyett továbbra is az AAC formátumot használják – amellyel nem minden hordozható lejátszó birkózik meg –, a kódolás jobb, közel CD-minőségű, 128 kbps helyett 256 kbps.

Barney Wragg, az EMI digitális zenéért felelős vezetője az AP-nek elmondta, hogy az iTunes Plus bevezető kínálatának DRM-mentes digitalizálása közel fél évet vett igénybe. „Az ügyfeleink elmondták, hogy két dolog miatt nem vásárolnak digitális zenét. Egyrészt nem voltak abban biztosak, hogy a lejátszójuk kompatibilis a formátummal, másrészt jobb minőséget akartak” –tette hozzá. Tény azonban, hogy az AAC formátum használata miatt egyes felhasználók ebben az esetben is kénytelenek konvertálni a zenéket.

A többi nagy lemezkiadó még nem reagált az EMI és az Apple húzására. De Steve Jobs bizakodó, és rendíthetetlenül hisz abban, hogy az év végére az iTuneson elérhető 5 millió szám több mint fele megvásárolható lesz másolásvédelem nélkül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények