Európai infobiztonsági konferencia Budapesten

Ma délelőtt kezdődött Budapesten az ISSE 2005 (Information Security Solutions Europe) informatikai biztonsági konferencia és kiállítás, amely immár hetedik éve kerül megrendezésre, mint az egyetlen olyan Európát középpontba helyező szakmai fórum, ahol az információbiztonság és adatvédelem technológiai, kereskedelmi, szervezeti, jogi és politikai kérdéseivel mind-mind foglalkoznak. A csütörtökig tartó szakmai fórumon három szekció és sok érdekes workshop várja a jelenlévőket.

Az esemény alkalmából több neves biztonsági szakértő érkezett a három napos, budapesti, Műszaki Egyetemen tartandó konferenciára. A rendezvény az EEMA, az Európai Hálózat- és Információ Biztonsági Ügynökség (ENISA) és a TeleTrust közös szerevezése, amely az IHM védnökségével és a Német Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósult meg. A konferenciához kapcsolódóan az ENISA igazgatótanácsi és munkacsoporti üléseire is sor kerül.

Megnyitó előadásában Kovács Kálmán informatikai miniszter ismertette a magyar kormány infobiztonsági stratégiáját, kihangsúlyozta elkötelezettségünket az államok közötti együttműködés elmélyítésére, megemlítette pozitívumként az e-Sec.hu csomagot, a különböző szabványok (ISO 15408, BS 7799) hazai adaptációs folyamatát és a Common Criteria RA tagságunkat. A miniszter szerint az it-biztonsági célok között a legfontosabbak az EU-n belüli tudástranszfer és kooperáció erősítése, az ENISA szerepének erősítése és a kapcsolatok bővítése az Unión kívüli európai országokkal.

Andrea Pirotti, az ENISA igazgatója is üdvözölte a szépszámú nemzetközi közönséget, előadása a biztonság kultúrájának építéséről, a PPP módszer hatékonyságáról és szükségszerűségéről szólt.

A neves szakértők és hivatalos szervek munkatársai közül kikerülő előadók kiemelt témái: kapcsolt azonosítási technológiák, mobil-, vezeték nélküli és beágyazott biztonság, webszolgáltatások, biometria, magánszféra, adatvédelem és kibertér-szabályozás, eID és e-egészség, kockázatkezelés, megfelelés és szabályozás, információbiztonsági menedzsment és szervezetközi biztonság. A rendezvényen előadást fog tartani többek között Howard Schmidt, a Fehér Ház korábbi informatikai biztonsági tanácsadója, Fabio Colasanti, az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatóságának vezetője és Ross Anderson, Biztonságtudományok Professzora, a Cambridge-i Egyetem munkatársa is.

 

Azóta történt

Előzmények