Európai gyárat zár be a Seagate

A világ legnagyobb merevlemezgyártó vállalata – a Kajmán-szigeteken bejegyzett, ám a kaliforniai Scotts Valley-ből irányított – Seagate Technology tegnap bejelentette, hogy jövőre bezárja két európai gyáregysége közül az egyiket. Mindkét üzem Észak-Írországban található. A bezárásra ítélt egység Limavady városában ma 768 főállású és 159 alkalmi dolgozónak ad munkát – mindannyiukat elbocsátják. A helyi lapok beszámolói szerint a kivonulás kedvezőtlenül érinti az egész ulsteri régiót, és az észak-ír gazdaság külföldi high-tech vállalatok megtelepítésére építő fellendítésének kudarcaként is értelmezhető. A szektorban 2001 óta 4400 munkahely szűnt meg.

A Seagate a Londonderry megyében lévő Limavadyban 1997-ben húzta fel a merevlemezek adattároló tányérjainak alapanyagául szolgáló, nikkellel futtatott alumíniumkorongokat gyártó üzemet. A kész alkatrészeket innen szállították a világ más részein – javarészt Ázsiában – található összeszerelő egységekbe. A vállalat közleménye szerint a területen tapasztalható globális kapacitásnövekedés és a magas munkabérek miatt üzletileg indokolhatatlanná vált a gyár fenntartása. A termelést a Malajziába költöztetik át.

A Seagate az ulsteri tartomány negyedik legnagyobb foglalkoztatójaként évente körülbelül 60 millió fonttal járult hozzá a terület gazdasági teljesítményéhez. A közeli Springtownban lévő másik üzemet, amely közel 1400 dolgozónak ad munkát és író-olvasó fejeket gyárt, nem érinti a döntés – ígérték.

A merevlemezgyártó a legutóbbi, szeptemberrel véget érő üzleti negyedévét 3,3 milliárd dollár árbevétel mellett 355 millió dolláros profittal zárta. A forgalom egy évvel korábban 2,79 milliárd, a nyereség pedig 19 millió dollár volt.

Azóta történt

Előzmények