Az Európai Bíróság elé kerül a távközlési különadó

Az Európai Bizottság (EB) ma az Európai Bíróság elé viszi a magyar távközlési különadó ügyét – írja a Reuters a birtokába került dokumentumokra hivatkozva. Ezzel a rendkívüli adónem kapcsán hazánk ellen indult kötelezettségszegési eljárás a harmadik fázisába lép.

Az, hogy erre sor kerül, nem meglepetés, hiszen a Brüsszel által tavaly márciusban elindított procedúra alatt nem közeledtek egymáshoz az álláspontok, egyik fél véleménye sem változott. A magyar kormány kitart amellett, hogy a 2010 októberében bevezetett különadó nem sérti az uniós jogot, míg az EB szerint az adóteher nem egyeztethető össze az EU távközlési jogszabályaival, mivel az adóból származó bevétel a központi költségvetést gyarapítja, nem pedig a távközlési ágazat specifikus szabályozási költségeinek ellentételezésére szolgál.

Az európai bírósági eljárás leghamarabb egy-két éven belül zárulhat le. Elmarasztaló ítélet esetén azonnal orvosolni kell a jogsértést, meg kell változtatni az uniós jogba ütköző szabályozást, ellenkező esetben a bizottság újabb, immáron bírságolási eljárást indíthat. A kártérítést illetően nincs határidő, a jogtalanul kivetett adót befizető cégek a magyar bíróságokhoz fordulhatnak az adó és az esedékes kamatoknak megfelelő összegért. A Gazdaság.hu korábbi számításai szerint a kamatteher 3 év távlatában alsó hangon 20 milliárd forint is lehet.

A magyar kormány a távközlési ágazatra kivetett különadóból éves szinten átlagosan 61 milliárd forint bevételt vár. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő korábban azt nyilatkozta: a kabinet készen áll arra, hogy az álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Brüsszel korábban Franciaországot és Spanyolországot sem tudta rábeszélni az ágazatspecifikus adók visszavonására. E két ország 2009-ben kezdte meg a szolgáltatók „különadóztatását”, ott az indok az állami tévécsatornák reklámmentesítése miatt kieső kincstári bevétel pótlása volt. Mivel – akárcsak nálunk – az adók a felszólítás ellenére is hatályban maradtak, az EB a francia és a spanyol távközlési különadó ügyét tavaly márciusban az Európai Bíróság elé vitte.

Azóta történt

Előzmények