A Samsung jöhet a Huawei helyére az európai 5G-piacon

A Samsung szolgálja majd ki a Vodafone nagy-britanniai 5G-s hálózatát, a jelentések szerint az európai szolgáltatók többsége a Samsungra cserélné a Huawei-t.

A Vodafone a Samsungot választotta a Nagy-Britanniában működő 5G-s hálózatának kiszolgálásához – a tegnapi bejelentés nagy áttörést jelent a dél-koreai vállalat számára.

A Samsung ugyanis nem csak ezt a hálózatot szolgálhatja ki Európában. Az európai mobilszolgáltatók egyre nagyobb arányban azt fontolgatják a jelentések szerint, hogy a kínai Huawei-t és annak eszközeit a Samsungra és annak megoldásaira váltják le. Megbeszéléseket folytatott ez ügyben a Samsunggal a spanyol Telefonica és a francia Orange is.

A Vodafone és a Samsung megállapodásának pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de Nagy-Britannia már korábban elrendelte, hogy 2027 végéig minden Huawei eszközt el kell távolítani a helyi 5G-s hálózatból. Sok európai országban van nehéz helyzetben a Huawei, kitiltották például Románia 5G-s hálózatából is a napokban.

A Samsung tájékoztatása szerint a hálózati eszközökkel foglalkozó divízió növekedésének kulcsát Európában látják jelenleg, és annak 5G-s piacában. Az Ericsson és a Nokia jelenleg még távoli célpontok, de a Samsung jól kidolgozott portfólióval szorongatná meg a riválisait. Tavaly szeptemberben az amerikai Verizon szolgáltatóval egy 6 milliárd dolláros megállapodást között a Samsung.

A költségcsökkentések és a nagyobb rugalmasság érdekében sok telekomcég az Open RAN felé is nyitna, ez ugyanis lehetővé teszi az eltérő beszállítóktól származó eszközök keverését.

Azóta történt

Előzmények