Tízéves az EU Edge, Selfiet teleportálnak

A budapesti születésnapi bulin torta és játékgép is volt, a fejlesztők boldogan meséltek bármelyik projektjükről.

Alapításának tizedik évfordulóját ünnepelte az EU Edge idén májusban. A magyar szoftverfejlesztő ügyfele többek közt a LogMeIn, a Pocket Guide, az Open Society Institute, illetve a Prezi. Két éve, mikor mindenki a Google Glass várható hatásairól és a benne rejlő lehetőségekről beszélt, a csapat már javában fejlesztette a pilótákat segítő Aero Glasst, amit a Palo Altoban rendezett Pioneers Workshop és az Augmented World Expón is bemutathattak. De büszkék a Scarab Research eredményeire is, ami szintén a műhelyből indult.

A születésnapi buli a kerek évszám mellett azért is érdekes, mert a kötetlen meetupon örömmel meséltek a SelfieHop alkalmazásról, amit gyakorlatilag saját határaikat feszegetve nem megrendelésre, hanem passzióból készítettek el. A szoftver az önfényképezés reneszánszát lovagolja meg, azzal a csavarral, hogy a hátteret megváltoztatva különböző helyszínekre teleportálhatunk.

Az Eu Edge kreatív műhelyében az ilyen jellegű kihívásokra is kapnak lehetőséget, ám ekkora projektre ritkán jut idő, viszont a fejlesztők szabadon kísérletezhetnek a rendelkezésre álló technológiákkal, olyan területeket ismerhetnek meg, melyekkel a hétköznapokban nincs dolguk.


[+]

A telefon böngészőjében működő szoftver helyben végzi az összes műveletet, nyílt forráskódú arckereső modulok kombinációjával deríti fel a megtartandó területet, illetve három saját algoritmus is íródott, az egyik a háttér pixeleit törli, a másik az előtérben álló figura éleit mossa el, a harmadik pedig az arc színeinek tónusát igazítja a háttérhez.

Nagyjából egy hónapig dolgoztak a szoftveren (a normál munkamenet mellett), amiből a képmanipulációs feladat megoldása volt az egyik legizgalmasabb, ennek nagy részét a nyelvfüggetlen algoritmus kitalálása tette ki. Az algoritmus javascriptes implementálása és manuális tesztelése jelentette a kisebb, de időben elhúzódó részét.

A Javascriptben futó nyílt forrású arckereső algoritmusok még messze nem olyan ügyesek, mint azt a fejlesztők gondolták, ezért kénytelenek voltak több algoritmust összefésülni. Ez még mindig nem tökéletes, de sokkal jobb eredményt ad, mint bármelyik szabadon elérhető, állóképpel dolgozó verzió. Végül arra jutottak, hogy érdemes inkább a hátteret eltüntetni, amit elsőre greenbox technológia mentén valósítottak meg, de önmagában ez is kevésnek tűnt. Ezért jött a flood-fill/bucket fill, majd az élkeresős flood-fill megoldások.


[+]

Amennyire lehet, próbálták élethűen megoldani a háttér-arc összhatást, ehhez elég sokat kellett játszani a histogramok manipulációjával, a végeredményt pedig bárki kipróbálhatja a SelfieHop oldalán. Asztali környezetből csak a képfeltöltés működik, Android és iOS rendszereken viszont a kamerát is használhatjuk, hogy változatos helyszínekre költöztethessük fotónkat, ehhez mindössze egy minél jobban megvilágított képet kell csinálni, lehetőség szerint egyszínű háttér előtt.

Előzmények