Magyar cég fejlesztése került a Mozilla kódjába

A Mozilla az open source világ egyik legnagyobb szereplőjeként mindig is törekedett a legújabb technológiák fejlesztésének anyagi és erőforrásbeli támogatására. A Mozilla Research keretein belül az Adobe Flash Player nyílt forráskódú alternatívájaként életre hívták a Shumway projektet, hogy hidat képezzenek a korábbi Flash-alapú technológiák és a legújabb HTML5 szabványokra épülő modern web között. A projektből a magyar EU Edge szakemberei is kivették a részüket, és a fejlesztéssel a Mozilla mellett a Prezi problémájára is megoldást találtak.

Hirdetés

A Prezinél jelenleg zajló technológiai váltás egyik sarokpontja, a Shumway projekttel azonosan, a FlashPlayer helyettesítésére alkalmas JavaScript megoldás megtalálása volt. A Prezi szakemberei a probléma kapcsán az EU Edge segítségét kérték, akik ezt követően kezdtek el dolgozni a Mozilla béta státuszban lévő Shumway projektén.

A projekt elején még egyik fél sem volt teljesen meggyőződve arról, hogy a Shumway segítségével hasonlóan jó eredményt lehet elérni, mint amit jelenleg a FlashPlayer tud, de ahogy Szalóki Róbert, az EU Edge fejlesztője nekiállt a Shumway szétszerelésének, egyre biztatóbbá váltak a jelek. A Shumway alapjait alkotó rajzoló algoritmusok átalakítása és egy böngészőben futó komponensbe építése végül nagyban hozzájárult a Prezi napokban publikált technológiai megújulásához.

A Flash nehézkes és erőforrás-igényes megjelenítésével szemben a Shumway-integráció gyorsabbá és hatékonyabbá tette a Prezi megjelenítő motorját, mindemellett a projekt részeként olyan fontos hibákat javítottak a Shumway magjában, amiket még a Mozilla is örömmel fogadott.

Azóta történt

  • Segítség! Baj van! De van megoldás…

    A UNICEF és a Telenor együttműködésének köszönhetően már Firefox OS rendszerű okostelefonokon is elérhető a HelpAPP alkalmazás, amely az erőszakos helyzetek felismerésében, elkerülésében és kezelésében segíti a gyerekeket.

  • A szabad szoftveres közösség a SZIN-en

    Idén a Szegedi Ifjúsági Napokon kaptunk lehetőséget arra, hogy bemutassuk a szabad szoftvereket a fesztiválra látogató vendégeknek. Rengeteg kérdést kaptunk, érezhető volt az érdeklődés, és sokak számára már nem volt ismeretlen a szabad szoftverek mibenléte.

Előzmények

  • Rangos európai díjat nyert el a Prezi

    Európa legrangosabb startup-díjának, a The Europas Awardsnak az egyik kategóriáját – a legjobb alapítóknak járót – nyerte el kedd este Londonban a Prezi magyar szoftverfejlesztő cég.

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?

  • A JavaScript kitalálója a Mozilla új főnöke

    Az új vezető a kezdetektől fogva részt vesz a projektben, a Mozilla Alapítvány egyik létrehozója.