500 millió euróra büntetheti az EU az Apple-t

Az EU-s versenytörvények megszegése miatt már a jövő hónap elején kiszabhatják az 500 millió eurós büntetést az Apple-re. Eközben sokan ellenzik, hogy a Meta pénzt kér a reklámmentességért.

A Financial Times vasárnapi jelentése szerint az EU hamarosan 500 millió euróra bünteti az Apple-t az EU-s versenytörvények megszegése miatt.

A büntetést állítólag március elején jelentik be. Az EB tavaly azzal vádolja a vállalatot, hogy torzítja a versenyt a zenei streaming piacán, mivel az App Store szabályai meggátolják a fejlesztőket abban, hogy informálják a felhasználókat a további fizetési lehetőségekről.

Terítéken a Meta fizetős reklámmentessége is

Egy 28 szervezet által aláírt közös levélben eközben arra sürgetik Európa hatóságait, hogy ellenezzék a Meta fizetős reklámmentességét, mivel a vád szerint pénzt kérnek a magánszféráért, és ezt az üzleti modellt más cégek is lemásolnák. Az EDPB heteken belül útmutatást adhat a modell kapcsán, miután a holland, a norvég és a német hatóságok is EU-s véleményt kértek a témában.

Díjat kér az Apple a Facebook fizetett bejegyzései után

A nagy tech cégek hasonló ügyeiből annyi van, hogy már számon tartani sem lehet, ráadásul egymással is gyakran kerülnek feszült helyzetbe. A Meta például keresűen közölte, hogy azok a cégek, amelyek iOS-en akarnak fizetett bejegyzést a Facebookon és az Instagramon, ezentúl extra 30 százalékos szervizdíjat fizetnek az Apple-nek. A tartalmaikat kiemelhetik azonban böngészőből is, ekkor nem kell megfizetni a plusz díjat. Az Apple még 2022-ben frissítette az App Store irányelveit, ezeket az újításokat vezeti most be a Meta, és ezért kell az extra díjat iOS alól megfizetni – ellenkező esetben a fizetett bejegyzéseket meg kellene szüntetni a Meta szerint, ez viszont ártana a kis cégeknek. A hirdetőknek egyébként előre kell fizetni, és az Apple számláz, nem a Meta – mivel az Apple mindezt egy digitális szolgáltatásnak tartja, ami in-app vásárlásnak minősül.

Előzmények