Bejelentkeznél a bankodhoz egy idegen számítógépről?

Az ESET Magyarország tegnap adott ki egy olyan közleményt, melyben a magyar internetezők idegengép-felhasználási szokásairól közölnek adatokat. Ezek szerint a magyar felhasználók jelentős része veszélynek teszi ki személyes adatait azzal, hogy nyilvános számítógépekről is bejelentkezik e-mail- és Facebook-fiókjába vagy akár internetbankjába.

A felmérés szerint a magyar internetezők 58 százaléka alkalomadtán barátja vagy munkatársa számítógépét használja e-mailjei ellenőrzésére, 34 százalékuk pedig nyilvános számítógépekről is belép postafiókjába. Emellett a felhasználók 10 százaléka ismerősei számítógépén is bankol, 4 százalékuk pedig különböző – például internetkávézóban elhelyezett – nyilvános számítógépeket használ utalásainak elintézésére. Barátai számítógépéről a felhasználók 3 százaléka vásárol olykor hitelkártyával, 1 százalékuk pedig nyilvános számítógépről is.

Az ESET Magyarország szerint különösen a fiatalok óvatlanok, a 18-29 évesek 71 százaléka használta már ismerőse számítógépét arra, hogy azon keresztül ellenőrizze saját levelezését, 46 százaléka pedig arra, hogy belépjen Facebook-fiókjába.

A vírusvédelmi rendszereket gyártó ESET szakértője úgy véli, ez a gyakorlat nagyon veszélyes és kockázatos: „A nyilvános számítógépek többségére szinte bárki telepíthet olyan kémprogramot, ami ellophatja jelszavainkat. Ezért ezeken lehetőleg ne adjuk meg jelszavainkat, és semmiképpen se lépjünk be internetbankunkba” – figyelmeztet Kiss Zoltán Gergő. A vírusszakértő azt tanácsolja, hogy ha a gépünk nélkül indulunk nyaralni, akkor készítsünk egy olyan ideiglenes e-mail címet, amit csak az utazás során használunk, és ennek segítségével tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel. Emellett érdemes óvatosan eljárni akkor is, ha saját számítógépünket nyilvános vezeték nélküli hálózatokban használjuk. Ilyenkor is jobb elkerülni a személyes adatainkat is tartalmazó internetes szolgáltatások használatát, és fontos az is, hogy olyan biztonsági programcsomagot használjunk, melynek tűzfala elrejti számítógépünket a nyilvános hálózatra csatlakozott többi gép tulajdonosa elől.

Előzmények