Szívesen bankolnának mobilon a magyar felhasználók

A hazai okostelefon-tulajdonosok harmada, 270 ezer ember nyitott egy kifejezetten erre az eszközre optimalizált internetbanki alkalmazásra – derül ki egy, az OTP Bank Elektronikus Banki Üzletága megbízásából készített felmérésből. A vizsgálatot az Ipsos végezte 2011 első negyedévének végén, 25 és 65 év közötti, okostelefonnal rendelkező felhasználók körében.

A megkérdezett okostelefon-használók közel valamennyien rendelkeznek bankkapcsolattal: 96%-uknak van bankkártyája, 94%-uknak folyószámlája, háromnegyedük pedig rendszeresen online intézi pénzügyeit. A válaszadók döntően számlainformációk lekérdezését és eseti átutalási megbízásokat intéznek a bankok internetes oldalain. A lekötésekhez, az értékpapír-műveletekhez, illetve a telefonfeltöltésekhez viszont csak ritkán használják ezt a platformot.

A kutatás szerint az okostelefonnal rendelkező internetbankolók egyelőre mindössze 8 százaléka használja mobiltelefonon keresztül az online banki felületeket, aminek elsősorban az új technológiával kapcsolatos kezdeti idegenkedés az oka. Bár a felhasználók többsége még nem érzi szükségesnek, hogy áttérjen az asztali PC-ről a mobiltelefonra bankügyei intézésében, mintegy 270 000 okostelefon-tulajdonos szívesen használna biztonságos mobilbanki alkalmazást, ha arra lehetősége nyílna.

A funkcionalitást tekintve a két legjobban várt okostelefonos internetbanki szolgáltatás a számlainformációk lekérdezése és az eseti átutalási megbízások intézése. Ezeket követik az online vásárlás, az állandó beszedési megbízások, az árfolyamok lekérdezése, a lekötések, a lekötött betétek kezelése és az értékpapír-műveletek iránti igények.

Az OTP 2010-ben indította el a Fórum Programot, amely azokat a banki fejlesztéseket fogja össze, amelyekhez kikéri a lakosság és ügyfelei véleményét. A program tavaly az iPhone-ra szabott alkalmazások fejlesztésével indult, és azóta elérhetővé vált a pénzintézet néhány egyszerű funkciót kínáló applikációja, mely az iOS mellett már Android platformra is megjelent. Az iPhone-alkalmazást tavaly október óta eddig közel 11 000, az androidos verziót idén március óta mintegy 3600 alkalommal töltötték le. A vállalat azt reméli, a funkciók bővítésével a letöltésszám jelentősen nőni fog.

Azóta történt

Előzmények