Erős negyedévet zárt az Intel

A világ vezető chipgyártója az erős processzor- és flashmemória-eladásoknak köszönhetően mind saját prognózisát, mind az elemzői várakozásokat felülmúlta a negyedik pénzügyi negyedévben. Az árbevétel 9,6 milliárd dollár volt – 10 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt –, míg a nyereség 2,12 milliárd dollárt, részvényenként 33 centet tett ki (egy éve 2,17 milliárd volt).

Ezúttal is a processzorokat és alaplapi lapkákat gyártó üzletág volt az árbevétel-növekedés motorja. A divízió rekordmennyiségű mobil chipet, alaplapot és lapkakészletet adott el a negyedév során. Noha a kommunikációs csoport továbbra veszteséges, a flashmemóriák és Wi-Fi hálózati modulok forgalma nőtt az elmúlt három hónapban. Amint arról beszámoltunk, a rivális Advanced Micro Devices a héten éppen a kíméletlen flashpiaci versenyre hivatkozva adott ki profitfigyelmeztetést.

Az Intel tavalyi éves nyeresége 34,2 milliárd dolláros árbevétel mellett 7,5 milliárd dollár volt, magasabb, mint 2003-ban, amikor 30,1 milliárd dollár forgalmat és 5,6 milliárd dollár profitot ért el.

A vállalat azt is közölte, hogy az idén több pénzt – 4,8 milliárd helyett 5,2 milliárd dollárt – fordít kutatás-fejlesztésre és tőkeberuházásra, mint tavaly. A mostani, első negyedévre 8,8 és 9,4 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, és – mint hangsúlyozták – ennél akár jobban is mehet az üzlet, hiszen sikerült felszámolni a tavaly felhalmozódott készlettöbbleteket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények