Szabadalmi vitáról egyezett meg az Ericsson és a Samsung

Többéves megállapodást írt alá egymással az Ericsson és a Samsung globális licenckérdések kapcsán.

Az Ericsson bejelentése szerint több éves megállapodást kötöttek szabadalmakkal kapcsolatos, globális licencek kapcsán a Samsunggal. Ezzel olyan vitát sikerült lezárniuk a feleknek, ami negatívan befolyásolta az Ericsson első negyedéves árbevételét.

Az Ericsson nem árulta el, hogy hány évre szól a megállapodás, azt azonban elmondta, hogy a várakozásai szerint a második negyedéves árbevétele a szabadalmak licenceléséből legalább 237 millió dollár lesz. Ezek a bevételek adják a cég működési nyereségének nagyjából harmadát.

A megállapodás hatására számos országban lesz vége olyan pereknek, amelyek a két fél között húzódtak. A szakemberek szerint gyorsan meg tudtak állapodni a felek, a hasonló viták gyakran évekig tartanak, ez pedig csak decemberben indult. Legutóbb 2012-ben került szembe egymással az Ericsson és a Samsung, akkor 2 év után állapodtak meg.

A megállapodás a hálózati infrastruktúrák mellett konkrét készülékekre is kiterjed, a feltételeket nem hozzák ugyanakkor nyilvánosságra. Az Ericsson több mint 57 ezer szabadalommal rendelkezik, és évente több mint 1400 milliárd forintnak megfelelő összeget költ kutatásokra.

A Samsung egyébként idén állapodott meg a szintén jelentős szabadalmi portfólióval rendelkező Nokiával.

Azóta történt

Előzmények