Felkészültek a kkv-k az online számlázásra?

A kkv-szektor jelenlegi számlázási gyakorlatát, a NAV-kötelezettségre való felkészültségét járta körül a friss kutatás.

Az eNET és a Számlázz.hu mikro-, kis- és középvállalkozások körében 2017 decemberében végzett reprezentatív felmérése alapján az derül ki, hogy a digitális számlázási szolgáltatások igénybevétele tekintetében ez a szektor is felébredt Csipkerózsika-álmából – összegzik a kutatást az azt elvégzők.

A kkv-szektor nyitott a digitális számlázási megoldásokra

Megállapítják, hogy adott vállalatméretben (a 250 fő alatti munkavállalói létszámú cégek esetében) a számlázás jellemzően nem napi szintű tevékenység: minden harmadik cégre igaz, hogy éves szinten nem állít ki ötvennél több számlát. És bár valóban a számlatömb használata a legelterjedtebb ebben a szegmensben, a kézi számlázás pozíciója gyengülni látszik: egyre több vállalkozás használ valamilyen számlázóprogramot – a kutatás tanúsága szerint a 250 főnél kisebb cégek fele.

Az igénybe vett számlázóprogramok közül pillanatnyilag a telepített szoftverek az elterjedtebbek – ezt a szektor 40%-a használja. Ugyanakkor, részben magyar fejlesztésnek köszönhetően, már elérhetőek olyan online számlázók is, melyek felhőalapú szolgáltatások, amik biztosítják, hogy használói bárhonnan, bármikor hozzáférhessenek a számlázási lehetőséghez és információkhoz. Az új technológia dinamikusan terjed, jelenleg a mikro-, kis- és középvállalkozások 8%-a intézi a számlázással kapcsolatos ügyeit online számlázóval. E számlázójukat jellemzően 2-3 éve használják.

Az online adatszolgáltatás kihívása – közeleg 2018. július 1.

A felmérés szerint a 250 fő alatti vállalkozások 79%-a tud arról, hogy 2018. július 1-től bizonyos feltételek teljesülése esetén online adatszolgáltatás lesz szükséges a NAV felé. Az ennek való megfelelés kényszere azonban okozhat némi izgalmat a vállalkozások körében. Ha egy cég az online számlázóprogramok között keresgél, fontos, hogy a „NAV-álló” megoldásokat részesítse előnyben – írják a jelentés készítői. A számlázási piacon többféle online számlázóprogram is megtalálható, melyek gyors, egyszerű, áttekinthető számlázási lehetőséget kínálnak. Ugyanakkor ezek a programok eltérőek lehetnek aszerint, hogy mennyire felhasználóbarát a kezelésük, milyen beépített lehetőségeket kínálnak, illetve milyen csomagokat és árakat nyújtanak. Az online számlázók többsége ingyenesen biztosítja számlázó szolgáltatását a vállalkozóknak (egyfajta alapcsomagban), és csak a kényelmi szolgáltatásokért kell fizetnie azoknak, akik arra igényt tartanak.

Az online számlázó használata nem cégméret kérdése

A cégvezetőkkel történt interjúk tanúsága szerint a számlázók használata a kicsik és a nagyok életét egyaránt megkönnyíti: már évi néhány számlától nagy segítség, ha az online számlázó a begépelésre reagálva automatikusan felkínálja a partnercég pontos nevét, adatait, adószámát stb., nagyban csökkentve ezzel a hibák lehetőségét. A nagy számlamennyiséggel rendelkezőket ugyanakkor olyan funkciók segítik, mint a tömeges számlagenerálás, az autokassza (ami szinkronizálja a kiállított számlákat és a számlára beérkező banki utalásokat), vagy a számlázót használó cég más rendszereivel való integrálhatóság képessége. Nem függ tehát a kiállított számlamennyiségtől, hogy valakinek érdemes-e online számlázó használatára adni a fejét.

Akkor mégis mitől függ? Kik tartozhatnak az online számlázók célcsoportjába a kutatás alapján?

  • az online működés iránt nyitott, innovatív vállalkozások
  • akik nyitottak a számlázás folyamatait gyorsabbá és egyszerűbbé tévő digitális megoldások iránt
  • minden vállalkozás, ami egyszerűsíteni szeretné a számlázási folyamatait és az így felszabaduló időt és energiát inkább a vállalkozása építésébe fektetné
  • a kicsik mellett azok is, akiknek magas a kiállított számlamennyisége, miközben nem akarnak a megnövekedett számlamennyiség miatt plusz munkaerőt felvenni – ilyenek lehetnek tipikusan a webáruházak
  • érdekében állhat a könyvelőknek is, akik a számlázás egyszerűsödésével felszabaduló munkaidejüket minőségi tanácsadói szolgáltatásra fordíthatják
  • azok, akik fontosnak tartják a transzparenciát – cégen belül és kívül egyaránt

A jövő az elektronikus számláké

Az online számlázókkal elektronikus és papíralapú számlák egyaránt kiállíthatók. Az elektronikus számla Magyarországon viszonylag újnak számító számlázási mód, amelyet jelenleg a mikro- kis- és középvállalkozások közel nyolcada (12%) használ az eNET kutatása szerint; közülük 4% csak így számláz. A NAV-kötelezettség előre láthatóan az elektronikus számlák részesedésének növekedését is magával hozza majd.

Az online számlakiállítás tehát dinamikusan terjed, és folyamatosan nő az elektronikus számlák részesedése is. Az online vásárlásban egyre járatosabb magyar lakosság számára az, hogy elektronikus számlát kap, vásárlóként már teljesen megszokott.

Mindezzel együtt, a kisebb cégek vezetői közül is egyre többekben fogalmazódik meg a gondolat, hogy érdemesebb lenne számlázásukat egy jól követhető, egyszerű, NAV-álló, és alapfunkcióit tekintve ingyenes vagy minimális költséggel bíró számlázóprogramra átterelni.

Azóta történt

  • NAV 2.0

    A miniszteri biztos az adótudatosság növelése érdekében a kommunikáció fejlesztésére és a stratégiai gondolkodásra is felhívta a figyelmet, miközben a behajtási hatékonyság javítását sürgette.

  • Közösségi gazdaság újratöltve

    A sharing economy modell egyre nagyobb teret nyer Magyarországon is. A hazai internetezők harmada hallott a közösségi / megosztáson alapuló gazdaság fogalmáról.

  • Egyelőre még keveset tudunk a fintechről

    A magyarok nagy többségnek a fintech, mint fogalom, még mindig ismeretlen, viszont sokan hallottak az olyan megoldásokról, mint a mobilos fizetés, videós azonosítás vagy virtuális pénzzel történő fizetés.

  • A netezők többsége már inkább készpénzmentesen fizet

    Egyre többen választanak inkább készpénzkímélő fizetési megoldásokat Magyarországon.

Előzmények