Elkelhet a PeopleSoft

A PeopleSoft-részvények 61 százalékát ajánlották fel eladásra a tulajdonosok az Oracle által kitűzött pénteki határidőig. Ha – amint azt az igazgatótanács javasolta – a papírok felét megtartották volna, az Oracle feladta volna az akvizíció tervét.

A PeopleSoft azonban továbbra is makacsul kitart az ellenséges szándékú felvásárlás elutasítása mellett. A vállalat igazgatótanácsa szombaton azt közölte, hogy az Oracle „legjobb és egyben végső”, részvényenként 24 dolláros ajánlata nem kielégítő, és ezt a legnagyobb részvénycsomagokat birtokló tulajdonosok is így látják. A tanács szerint a vállalat legalább papíronként 2 dollárral – összesen mintegy 800 millió dollárral – többet ér.

A tulajdonosok többsége azonban beérné az Oracle által felkínált összeggel is. Az akvizíciós szappanopera következő fejezetének középpontjában így az igazgatótanácsi befolyás megszerzéséért folytatott harc áll majd. A PeopleSoft jövő tavasszal választja újra a tanácsot, az Oracle-nek addig kell meggyőznie a részvényeseket saját jelöltjeinek alkalmasságáról.

Ám a PeopleSoft kezében is van még ütőkártya. Elővehetik például az ún. méregpirula-rendeletet, mely a kibocsátott részvények számának megkétszerezésével lehetőséget ad a vállalat számára egy ellenséges szándékú felvásárlás megakadályozására. Noha az Oracle a bíróságtól kérte ennek az érvénytelenítését, a tapasztalat azt mutatja, hogy a bírák nem szívesen nyúlnak hozzá a felvásárlásellenes belső intézkedésekhez.

A döntés ezért alighanem a tavaszi tanácsülésen születik meg. A PeopleSoft azt reméli, hogy az elemező várakozásokat messze felülmúló negyedéves eredményekkel tudja majd a maga pártjára állítani a tulajdonosokat, és így le tudja őket beszélni a papírok eladásáról.

Azóta történt

Előzmények