Tízmilliárd dollárt adott az Oracle a PeopleSoftért

Hirdetés

Több mint tízmilliárd dollárt fizet az Oracle a PeopleSoftért, amelynek kínálatával szélesíteni tudja saját profilját. A világ második legnagyobb szoftvervállalata az utolsó negyedévben harmadával növelte nettó nyereségét.

Másfél éves háború fejeződött be hétfőn azzal a bejelentéssel, hogy létrejött az a megállapodás, amelynek értelmében a PeopleSoft Inc. szoftvercég elfogadta az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvercége részvényenkénti 26,50 dolláros ajánlatát. Ez összesen 10,3 milliárd dollárra értékeli a PeopleSoftot. Az elmúlt 18 hónapban az amerikai óriáscég öt ajánlatát utasította el a kisebb vállalat, mert kevesellte a kínált összegeket, amelyek közül eddig a legmagasabb 26 dollár volt. A felvásárlás azért fontos az Oracle számára, mert árbevételének 80 százalékát az adatbázisok adják, s kínálatát már hosszabb ideje szeretné bővíteni, elsősorban a humán erőforrásokat kezelő és könyvelési programok terén. Számításaik szerint az akvizíció a negyedik negyedévi részvényenkénti profitot 1 centtel fogja megemelni.

A bejelentéssel egyidejűleg hozta nyilvánosságra a vállalat a november 30-ával véget ért második pénzügyi negyedév eredményeit. Eszerint e három hónapban a nettó nyereség 815 millió dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 617 millióval, vagyis az eredmény 32 százalékkal javult. A forgalom 10 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra emelkedett. Az üzemi nyereségráta a tavalyi 37-ről 41 százalékra ment fel.

Azóta történt

Előzmények