Életmentés GPS-navigációval

Hirdetés


A győriek és a veszprémiek után most a Komárom-Esztergom megyei mentőszervezet és a tűzoltóság kapott 22 darab Mio C310 DigiWalker készüléket iGO My way GPS-navigációs szoftverrel. A készülékek ünnepélyes átadása a Szent Flórián napi tűzoltónapon volt Tatabányán, május 6-án.

Immár az ország harmadik megyéjébe jutott el a Navigáció a gyors segítségért segélyakció. 2006 szeptemberében a Győr-Moson-Sopron megyei, majd karácsony előtt a Veszprém megyei mentők kaptak GPS-navigációs berendezéseket az iGO My way szoftvert gyártó Nav N Go Kft. és a Mio DigiWalker termékek importőre, az LCP Systems Kft. jóvoltából. A korszerű eszközök segítségével vészhelyzet esetén a mentők és a tűzoltók gyorsabban megtalálhatják a segélykérő címét, hiszen a navigátor egészen a házszámig vezeti őket, és nem kell papírtérképekkel bajlódni menet közben. Ez gyakran akár életet is menthet, hiszen ha a tűzoltó gyorsabban érkezik, hamarabb tudja kimenteni az embereket egy égő épületből, vagy kiemelni a sebesülteket egy autóroncsból.

„A közúti balesetek 30–40 százalékában a mentők a tűzoltók segítségére szorulnak, hogy el tudják látni az autókban rekedt sérülteket. Ehhez különösen fontos, hogy időben érkezzünk a helyszínre, nincs idő a címeket keresgélni. A GPS-navigáció segítségével mostantól a kiérkezési időt 2-3 perccel is le lehet rövidíteni, ami mondanom sem kell, milyen fontos lehet egy életveszélyben lévő sérültnél” – mondta Dr. Czirner József, az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának orvosigazgatója.

A Komárom-Esztergom megyei mentők 16, a tűzoltók 6 darab készüléket vehettek át ünnepélyes keretek között május 6-án, a tatabányai Május 1. parkban a Szent Flórián napi tűzoltónapon. A készülékeket előre telepített térképszoftverrel együtt adták át a Nav N Go Kft. és az LCP Systems Kft. képviselői.

Azóta történt

Előzmények