Varga Mihály: anyagilag is támogatjuk az elektromos autók vásárlását

A támogatással az állam gyakorlatilag az autó vételárának áfatartalmát vállalja át.

2016-ban a kormány 2 milliárd forintot biztosít arra a célra, hogy elektromos hajtású személy- és kishaszongépjárművet vásároljanak az érdeklődők, és a tervek szerint jövőre pedig 3 milliárd forintot áll majd rendelkezésre a tisztán elektromos járművek vásárlására – számolt be a portfolio.hu Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentéséről, mely a most zajló Emobility Forum 2016 konferencián hangzott el.

Ezt a forrást természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, egyéni önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek egyaránt igénybe tudják majd venni. Emellett a választható finanszírozási konstrukciók köre is széles lesz, vagyis a vásárlások mellett különböző lízingszerződésekre is vonatkozik majd a támogatás.

A támogatással a bruttó vételár 21 százalékát kívánja támogatni a kormány, maximum 1,5 millió forintos összegig.

Feltétele a támogatásnak, hogy

  • csak új elektromos jármű beszerzésére vonatkozik majd a támogatás, a kormány célja, hogy minél több új elektromos jármű kerüljön az utakra
  • maximum 15 millió forintos beszerzési árig terjed a támogatás (vagyis a Tesla kiesik)

A pályázatokat október 27-től lehet majd benyújtani, a pályázati kiírás ezen a héten válik elérhetővé az érdeklődők számára a kormany.hu, valamint az e-mobi.hu oldalon.

Azóta történt

Előzmények