Elcsípték az első játékkonzolra írt trójait

Beazonosították az első olyan trójai – azaz első látásra ártatlannak tűnő rosszindulatú – programot, amelyet játékkonzolra írtak: a Sony hordozható PlayStation Portable (PSP) masináját megfertőzni képes kódot a Symantec szakemberei csípték el egy internetes csetszobában. A vírus képes teljesen tönkretenni a játékgépet, mégsem kapott veszélyes besorolást, mivel csupán a PSP-moddereket fenyegeti.

A konzol alapprogramját hackerek rövid idő alatt feltörték, és ezzel lehetővé vált a gyártó által nem jóváhagyott szoftverek futtatása a gépen. Később a Sony kiadott egy módosított firmware-t, hogy megnehezítse az idegen programok telepítését. A most felfedezett trójai egy olyan alapprogram-frissítésként próbálja eladni magát, amely az eredeti állapot visszaállításával képes feltörni ezt a védelmet, ám valójában fontos rendszerfájlokat töröl le, és működésképtelenné teszi a gépet.

A Symantec szerint az átlagos konzoltulajdonost nem érinti a fenyegetés – ők ugyanis nem gondolnak ilyen módosításokra –, mégis tanulságos, hogy a vírusírók ma már minden olyan eszközt célba vesznek, amely képes programok futtatására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt