Elásta a csatabárdot a Microsoft és a Sendo

Hirdetés

Peren kívüli megegyezéssel zárta le közel két éve tartó jogi vitáját a Microsoft és a mobiltelefonokat gyártó brit Sendo. A megállapodás részletei bizalmasak, a felek csupán azt hozták nyilvánosságra, hogy a szoftvervállalat lemond 4 százalékos Sendo-részéről. A közlemény szerint a megegyezésnek további pénzügyi vonzatai is vannak – ami feltételezhetően a brit gyártónak fizetendő kártérítést jelenti.

A Sendo 2002 decemberében indított pert a szoftvervállalat ellen. A panasz szerint a Microsoft egy "titkos terv" keretében megkaparintotta a Sendo által kifejlesztett technológiákat, hogy azokat más szolgáltatóknak és konkurens gyártóknak szolgáltassa ki – biztosítva mobil operációs rendszerének piaci bevezetését. A Microsoft mindvégig tagadta a vádakat, és tavaly februárban – szerződésszegésre hivatkozva – viszontperelte volt partnerét.

A két vállalat még 1999-ben fektette le egy jövőbeni együttműködés alapjait: a Microsoft ekkor szövetkezett a Sendóval egy Stinger – a Smartphone 2002 operációs rendszer akkori kódneve – alapú smartphone, a Z100 fejlesztésére. Később – miután a Microsoft 12 millió dollárért tulajdonrészt szerzett a vállalatban – a Sendo bizalmas technikai információkat adott át partnerének a Z100-ban alkalmazott technológiákról, illetve megismertette a redmondi céggel az európai mobilpiacot és az ügyfélköréhez tartozó szolgáltatókat.

Az első Stinger-mobilt 2002 októberében a francia Orange SA dobra piacra, a készülék gyártója azonban nem a Sendo, hanem a tajvani High Tech Computer (HTC) volt. Ezt követően a Sendo kihátrált a partnerségből, és közölte: nem gyártja le a Z100-at, és a jövőben a Microsoft rendszere helyett a Symbian és a Nokia szoftvermegoldásait választja.

Azóta történt

Előzmények