Kikerül a Media Player a Windowsokból ?

A Microsoft az EU által vele szemben folytatott trösztellenes eljárásában egy olyan kompromisszumos megegyezésre törekszik, amely akár a Media Player lejátszó a Windows-ból eltávolítását is magában foglalhatja - írja a PC Fórum. Ezt maga Brad Smith a cég jogi vezetője jelentette be a múlt hét végén egy sajtótájékoztató keretén belül.

Az EU versenyügyi bizottsága még az év eljén hozta meg fél évtizedes vizsgálatát lezáró döntését a Microsoft-tal szemben, akit akkor a piaci fölényével történő visszaélés miatt közel fél milliárd eurós büntetés megfizetésére kötelezett. Redmond természetesen fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, amely azonban nem indul túl jó esélyekkel: a versenyügyi bizottság döntésével szemben kezdeményezett 10 fellebbezési kísérlet közül ugyanis eddig csak egyetlen egy járt sikerrel. Ezt feltehetőleg a Microsoft is tudja, és valószínűleg éppen ezért törekszik egy alternatív megegyezés kidolgozására.

Smith elmondása szerint a Microsoft "az elmúlt néhány hónapban dollármilliókat költött" egy olyan Windows-változat elkészítésére, amely az EU feltételeinek is megfelel majd, és így lehetőséget adhat a Microsoft számára egy kedvezőbb, peren kívüli megegyezés kiharcolására. A Microsoft a hírek szerint többek között kész lenne az Apple iTunes szolgáltatásának és iPod eszközének támogatására is, amelyeket eddig nem lehetett használni a redmondi médiatechnológiákon alapuló alkalmazásokkal.

Egy másik konkurrens, a RealPlayer-t forgalmazó RealNetworks azonban hallani sem akar a korábban kiszabott büntetés módosításáról, így javasolni fogja a bizottság számára az eredeti ítélet betartatását. "Meggyőződésünk szerint a szankciók megfelelőek és összhangban állnak a trösztellenes szabályokkal. Ezért nincs oka további halasztásnak", nyilatkozta a fejleményekkel kapcsolatosan Greg Chiemingo, a cég szóvivője. A végleges döntést az ügyben természetesen majd a bizottság hozza meg.

Szerző: Sting - PC Fórum, forrás: InternetNews.com

Előzmények