Hirdetés

Az állam 20 milliárdért vette meg a sürgősségi mobilhálózatot

A szerződő felek ma közleményben tudatták, hogy a magyar állam és a Magyar Telekom Nyrt. adásvételi szerződést írt alá az Egységes Digitális Rádiórendszert (EDR) üzemeltető Pro-M Zrt. 100%-os részvénycsomagjának eladásáról. A szerződés értelmében a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést és szolgáltatást ellátó állami cég, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) tulajdonába kerül szeptember 1-jei hatállyal.

A 2005-ben az állam és a Pro-M Zrt. között megkötött szerződés konstrukciója alapján az EDR üzemeltetését 10 évig látta volna el a Pro-M Zrt. az eredeti feltételek mellett. A közlemény szerint az állam eredeti szándékai szerint is opciós joggal bírt a tulajdonjog átvételére, mivel a rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer a magyarországi kritikus információs infrastruktúra egyik kulcseleme.

A tájékoztató szerint a tervezettnél korábban megvalósuló adásvétel elsődleges oka az EDR egységes, állami távközlési szolgáltatói körbe való integrálásának szándéka. A vezető távközlési szolgáltató képviseletében tárgyaló T-Systems Magyarország Zrt. és a magyar államot képviselő NISZ Zrt. piaci alapokon nyugvó kölcsönös megállapodásra jutottak a működési feltételek vizsgálatát követően a kiemelt közérdek figyelembe vételével. A Pro-M Zrt. állami tulajdonba kerülése támogatja a kormány hálózatkonszolidációval kapcsolatos célkitűzéseit, és lehetővé teszi, hogy a kormányrendeletben kijelölt kormányzati célú hírközlési szolgáltató, a 100%-os állami tulajdonú NISZ Zrt. az EDR üzemeltetését és a kapcsolódó szolgáltatásokat a vállalat közvetlen állami tulajdonlással biztosítsa az ellátotti körbe tartozó szervezeteknek.

A tranzakció összértéke – amely magában foglalja a részvényeladást, a Magyar Telekom Pro-M Zrt. számára nyújtott hiteleit, valamint a Pro-M működőtőke-igényét – összesen 19,9 milliárd forint.

A Pro-M Zrt. a T-Systems Magyarország Zrt.-hez hasonlóan a Magyar Telekom Csoport tagja, a céget 2005-ben alapították az EDR kiépítése és üzemeltetése érdekében. Az EDR a 380-400 MHz-es frekvenciasávon működő országos mobil rádió hálózat, amely a sürgősségi szolgálatok (azaz a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem) és más közbiztonsági szervek magas színvonalú, TETRA-szabvány szerinti mobil rádiós kommunikációját teszi lehetővé. A budapesti hálózat átadása 2006. április 5-én megtörtént, ezután a középső, majd a keleti és végül a nyugati országrészt fedték le a Pro-M szakemberei. A vállalat a hálózat országos kiterjesztését 2006 decemberére, a kitűzött határidő előtt egy hónappal teljesítette. Az országos hálózatban 270 bázisállomás működik, amelyek 42 ezer készülék használatának technikai háttérbázisát biztosítják.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények