Még idén Meta AI-t tréningez a 30 ezer dolláros NVIDIA chip

Az NVIDIA vezérigazgatója szerint 30-40 ezer dollárba kerül majd az új AI chipjük – a Meta arra számít, hogy ezt még idén megkapja.

Az NVIDIA nem csak a B200-as, csúcsot jelentő AI chipjét mutatta be, hanem AI-t épít a humanoid robotokba, szorosra fűzi a kapcsolatát a kínai EV-gyártókkal és a felhőből kutatja és teszteli a 6G-t – többek között. Sok más dolog is elhangzott még a fejlesztői konferenciáján, például az, hogy az adatközpontok piacára hajt a vállalat, ami egy 250 milliárd dollárosnál is nagyobb szektorrá válhat.

De arról is beszélt a vezérigazgató, hogy még idén megjelenik az új csúcs AI-chip. A CNBC-nek elárulta azt is, hogy a Blackwell B200-as lapka vételára úgy 30 és 40 ezer dollár között lesz. A lapka 30-szor gyorsabb az olyan feladatokban, mint a chatbotok válaszainak előállítása – arról viszont nincs konkrétum, hogyan teljesít nagy adattömegekkel a chatbotok tréningezésekor, márpedig az effajta feladatok hajtják a növekvő NVIDIA-eladásokat.

A Meta pedig közölte, hogy arra számít, még idén megkapja az első ilyen chipeket. Az NVIDIA pénzügyi igazgatója szerint is piacra lépnek idén a lapkával, de tömeges kiszállításokra csak jövőre kerülhet sor.

A Meta az NVIDIA egyik legnagyobb ügyfele, a korábbi chipekből százezerszámra vásárolt már be, hogy betörjön az AI-korszakba. Csak H100-ból 600 ezer darab vásárlását ígérte Mark Zuckerberg. Most pedig közölte Zuckerberg azt is, hogy a Blackwellt a Meta Llama modelljeinek tréningezéséhez tervezik használni. A harmadik-generációt még két GPU-cluster tanítja be, egyenként 24 ezer H100-as GPU-val.

Azóta történt

Előzmények